Nohuttan Yoğurt Mayası Nohuttan yoğurt mayası, doğal yollarla yoğurt mayalamak isteyen ancak elinde doğal yoğurt bulunmayan kişiler için uygun olan bir yöntemdir. Evde hazırlayacağınız yoğurt, yoğurdun faydalarından yararlanmanızı sağlarken, dışarıdan aldığınız ve içinde sayısız katkı maddesi bulunan hazır yoğurtların zararlarından da uzak kalmanızı sağlar. Bu doğal yöntemle başlatacağınız maya ile mayalayacağınız yoğurtlar, her seferinde daha da güzel olacaktır. Nohuttan Yoğurt Mayası Malzemeleri
Nohuttan Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır? Nohutları yıkayın ve bir kavanozun içine koyun. Üzerine yoğurt mayalayacak sıcaklıktaki sütü ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve bir örtü ile sararak, varsa kalorifer peteği yanına, yoksa önceden ısıtılmış bir fırına koyun ve 24 saat bekleyin. 24 saatin sonunda kavanozun kapağını açtığınızda kötü bir koku gelecektir; ancak merak etmeyin, bu gayet normaldir. Kavanozun dibinde yeşilimsi-sarımsı bir su olacaktır. İlk kavanozu tel bir süzgece dökün. Suyu aksın, üzerindeki nohutları da ayırın ve süzülen suyu dinlenmesi için bir kavanoza koyup dolaba kaldırın. Artık doğal maya hazırdır. Bundan sonrasında mayayı çoğaltmak ve tatlandırmak için tekrar mayalamak gerekir. Bir gün sonra, 1 litre sütü yine uygun sıcaklığa getirerek elde ettiğiniz maya ile mayalayın ve üzerini kapatıp bir gece ya da 8 saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Bu mayalanma ile yoğurdunuzun tadı ve kıvamı daha güzel olacaktır. Bu mayalanma ile elde ettiğiniz yoğurdu artık tüketebilir ve sonraki yoğurt mayalandırmalarınızda kullanabilirsiniz. Her yeni mayalama ile yoğurdunuz hem kıvam hem de tat olarak bir öncekinden daha güzel olacaktır. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Afiyet olsun. |