Nohut Yetiştiriciliği

Nohut Yetiştiriciliği

Nohut yetiştiriciliği, Nohut yüzlerce yıldan bu yana tarımı yapılan ender bitkilerden bir tanesidir. Anavatanı olarak Türkiye’nin güney doğu bölgesi gösterilir. Pek çok kaynağa göre, bu bölgede yaklaşık 6000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmeye başlanmıştır. Bugün artık Türkiye de dahil Dünyanın pek çok yerinde nohut tarımı yapılmaktadır. Bugün Dünya nohut üretimine bakıldığında, üretimin büyük çoğunluğu Orta doğu bölgesi ile Asya kıtasının güney batı bölgelerinde daha fazla yoğunlaştığını görebilmekteyiz. FAO verilerine göre, 2003 yılında, Dünyada 9.731.461 hektarlık bir alanda toplam 7.817.492 ton nohut üretilmiş ve ortalama verim 79,1 kg/da olmuştur. Üretilen bu miktarın yaklaşık % 82-87’si sadece 4 ülke, Türkiye, Hindistan, İran ve Pakistan tarafından gerçekleştirilmiştir. Hindistan, 5.410.000 tonluk üretimiyle (% 67) Dünyada en fazla nohut üreten ülke konumundadır. Ülkemiz 578.000 ton olan üretimiyle (% 7,7) Hindistan'ın arkasından Dünya ikinciliğini elinde bulunduruyor. Dünya nohut üretimiyle ilgili 2003 yılı verileri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Nohut, tanelerinde bulunan % 22-26 protein, % 45-60 karbonhidrat, % 4,6-5,7 yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yer edinmiştir. Dünya üretiminin hemen hemen tamamı değişik şekillerde gıda olarak tüketilir. Bir baklagil olması ve köklerindeki nodüllerde havanın serbest azotunu bağlayabilmesi sebebiyle de iyi bir münavebe bitkisi olarak önemlidir.

Nohut yetiştiriciliği istekleri

Toprak istekleri; Değişik toprak tiplerinde yetişebilen bir bitkidir. Yurdumuzda nohut genel olarak kireçle zengin eğimli alanlarda ekilmektedir. Kuraklığa direnci fazla değildir.

İklim; Nohut tohumları 20-30 C arasında filizlenebilmektedir. Optimum filizlenme sıcaklığı 25 C’dir. Vegatatif gelişmenin erken dönemlerinde optimum sıcaklık isteği gece 22-27 0C, gündüz 30-32 C’dir. Çiçeklenme döneminde ise optimum sıcaklık isteği gece 19-22 C, gündüz 27-30 C’dir. Sıcaklığın yüksek olması bitkide yaprak sayısının artmasına, dal sayısının ise azalmasına sebep olur.

Toprak hazırlığı; Nohut ekimi için çevre şartlarına göre değişmekle birlikte pullukla sürüm yapıldıktan sonra, toprağın diskaro ile işlenip tırmık geçirilmesi uygun olacaktır. Toprak işleme derinliği 15-20 cm arasında olmalıdır.

Ekim zamanı; Ülkemizde nohut genellikle ilkbaharda ekilmektedir. Ekim bölgelere ve yıllara göre değişmekle birlikte Şubat ayının ikici yarısı ile Nisanın başı arasında yapılır, bazı bölgelerde ise antraknozdan kaçmak amacıyla ekimler Mayıs ayına kadar devreye girmesine sebep olmakta buna bağlı olarak da verim azalmaktadır.

Gübreleme; Nohut, köklerindeki nodozitelerde bulunan bakteriler aracılığıyla havanın serbest azotundan yararlanabilmektedir. Bu sebeple yüksek dozda bir azot uygulamasına ihtiyaç yoktur. Fakat özellikle erken ekilişlerde 2,5-3 kg saf N/da gübre uygulaması tane tutma oranını arttıracaktır. Fosforlu gübre uygulaması da verimde artışa sebep olmaktadır.

Son Güncelleme : 04.11.2018 00:32:50
Nohut Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Nohut Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Nohut Yetiştiriciliği"
Nohut benim çok sevdiğim bir yiyecektir. sürekli almaktansa kendim dikip kendim yemek istedim. Doğu ana dolu bölgesinde yaşıyorum verdiğiniz şartların bir çoğu uyuyor. Nohutu diksem yetişir mi ve bakımını nasıl yapacam.
Ali . 07.09.2018 07:49:47
CEVAP YAZ
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği bir çok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapımı ise kolay ve pratiktir.nohutlar ıslatmadan pişirildiğinde zaman alır. Yemeğin ...
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohutun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar vede suda beklerken gazı suya geçer. Nohutu ıslatmaktan kastımız; kuru nohutun bol su içinde en az 8 saat yad...
Nohut Ekimi
Nohut Ekimi
Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa...
Yeşil Nohut
Yeşil Nohut
Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Yeşil nohut yiyebilmek için mevsimini beklemek gerekir, mayıs ve haziran aralarında yeşil noh...
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok yemeğin içinde kullanılan nohut çok faydalı bir besindir. Nohut yemeklerde katkı maddesi ola...
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışarak işlev gören tencereye denir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasında meydana gelen iliş...
Nohut Çeşitleri
Nohut Çeşitleri
Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerini...
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K,C,A ve E vitaminlerini barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum g...
Nohut Suyu Sivilce
Nohut Suyu Sivilce
Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz. Nohut suyu sadece mutfakta değil hayatınızın her alanında cildinizi koruyan, güzelleştiren, ...
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişiler de genel sağlık, sinir sistemi şikayetleri, cilt sorunlarına ...
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen bir çok kişinin tercih edebileceği bir yemektir. Pilav eşliğinde sunumu yapılan salçasız nohut yemeği besin değeri yüksek olan bir yem...
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğ...

 

Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Nohut Çeşitleri
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Suyu Sivilce
Kemikli Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Siyah Nohut
Etsiz Nohut Yemeği
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Diyeti
Nohut Islatma
Kıymalı Nohut Yemeği
Düdüklüde Etli Nohut
Azkan Nohut
Soğansız Nohut Yemeği
Nohut Protein
Nohut Konservesi
Beyaz Nohut
Bebeklere Nohut Yemeği
Nohut Kürü
Düdüklüde Nohut Yemeği
Nohut Unu Nasıl Yapılır
Sirkeli Nohut
Popüler İçerik
Siyah Nohut
Siyah Nohut
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diyede bilinir.Lifli yapısı i ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir.S...
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya ba...
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilm...
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut gaz yaparmı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdı...
Nohut Diyeti
Nohut Diyeti
Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohu...
Nohut Islatma
Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki fark...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019