Konserve NohutKonserve nohut, birçok mutfakta kullanılan temel raf yiyeceklerinden biridir. Nohut, mutfakta çok amaçlı olarak kullanılan değerli bir bakliyattır. Pilavda, salatada, mezelerde, yemeklerin içinde ve daha birçok yerde sıkça kullanılmaktadır. Bu nedenle, insanlar her seferinde nohudu bir gece öncesinden suda bekletip daha sonra da haşlanmasını beklemek yerine daha kolay ve pratik olan konserve nohudu tercih etmektedir. Uzmanlar tarafından konserve yiyecekler zararlı bulunsa da, gerek zaman kazanmak gerekse pratik olması açısından çoğu insan bu ürünleri tüketmeye devam etmektedir. Evde Konserve Nohut HazırlığıAslında, raf ürünlerine sıcak bakmayan kişiler kendi konservelerini evde kendileri hazırlayabilir. Bu hazırlanan konserveler, dilenildiği gibi yemek yapımında kullanılabilir. Peki, evde kendi konserve nohudumuzu nasıl yapacağız? İşte tarifi: Konserve Nohut İçin Gerekli Malzemeler
Konserve Nohut Nasıl Yapılır?Nohutlar bir gece öncesinden hazırlanan ılık, tuzlu suyun içerisinde bekletilir. Ertesi gün, bu ıslatılan nohutlar bir tencereye alınır ve haşlanması için üzerine yeteri kadar su eklenir. Eklenen su, tercihen nohutların hizasını 4-5 parmak geçecek şekilde olmalıdır. Nohutlar yumuşamaya başladığında su içerisine bir miktar tuz ve tepeleme olmayacak şekilde bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir. Bu arada, nohutlar pişerken üzerinde sürekli beyaz köpükler oluşur. Mümkün olduğunca bu köpükler temizlenmelidir. İstenilen kıvama geldiğinde nohutlar ocaktan alınır. Sıcak bir şekilde konserve yapılacak kavanozlara konulur ve ters çevrilir. Soğumaya bırakılan konserveler, daha sonra buzdolabında ya da soğuk bir yerde muhafaza edilir. Konserve Nohutların Kullanım AlanlarıKonserve nohutlar, birçok yemekte kullanılabilir ve pratik bir çözüm sunar. İşte bazı kullanım alanları:
Konserve Nohutun Saklama KoşullarıKonserve nohutlar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Açıldıktan sonra, buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Evde yapılan konserveler, genellikle bir yıl kadar dayanabilir, ancak bu süreyi aşmamak önemlidir. Sonuç olarak, konserve nohut, mutfakta pratiklik sunan ve birçok yemekte kullanılan çok yönlü bir malzemedir. Hem hazır olarak satın alınabilir hem de evde kolayca hazırlanabilir. Sağlık açısından dikkatli kullanıldığında, konserve nohutlar mutfakta büyük bir yardımcı olabilir. |
Evde konserve nohut yaparken, kavanozlarınızı ters çevirip soğumaya bıraktığınızda herhangi bir sorun yaşadınız mı? Kavanoz kapakları tam olarak vakumlanmadıysa ne yapmalıyım? Ayrıca, konserve nohutlarınızı nasıl saklıyorsunuz, serin bir yerde mi yoksa buzdolabında mı?
Cevap yazMerhaba Verim,
Evde konserve nohut yaparken kavanozları ters çevirip soğumaya bıraktığımda genellikle sorun yaşamıyorum. Eğer kavanoz kapakları tam olarak vakumlanmadıysa, kapağınızı kontrol edin ve gerekiyorsa yeniden kaynatarak vakumlama işlemini tekrarlayın. Kapakların tam oturduğundan ve vakumlandığından emin olmak önemli, aksi takdirde konserve bozulabilir.
Konserve nohutları serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamanız en iyisi olur. Doğrudan güneş ışığı almayan bir kiler veya dolap gibi alanlar idealdir. Buzdolabında saklamaya gerek yok; ancak, eğer kavanozlarınız vakumlanmadıysa ve hemen tüketemeyecekseniz buzdolabında saklamak daha güvenli olabilir.