Nohut Bitkisi

Nohut Bitkisi

Nohut Bitkisi, Nohut, geçmişi oldukça eskiye dayanan, yaklaşık sekiz bin yıllık bir geçmişi olan ve baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Ülkemizde kurak iklime sahip her bölgede kolaylıkla tarımı yapılmaktadır. Nohut bitkisi sıcağa oldukça dayanıklıdır ve yetiştirilmesi sırasında su istemez. Tohum ile çoğalan bu bitki yılda bir kez yetiştirilebilmektedir. Yılda yalnız bir kez hasat alınabilir ve her yıl tohum ekme işlemi tekrar edilmelidir. Nohut bitkisi ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu da yetiştirilmektedir. Nohut bitkisinde tohum sarı, koyu sarı ve nadiren de siyah renklidir. Bu bitkinin boyu yurdumuzda elli santime ulaşmaktadır. Yaprakları küçüktür ve ancak 15 mm büyüklüğe ulaşabilir. Nohut bitki üzerinde kapsüllerin içine yerleşmiş şekilde bulunur. Nohut olgunlaşmayla birlikte hasat edilir ve bu kapsüller içinden çıkarılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Nohut oldukça besleyici ve kaliteli bir üründür. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran nohut Arap mutfağından Hint mutfağına, Türk mutfağından Afrika mutfağına kadar birçok kültürü etkilemiş ve yer edinmiş bir yiyecektir. Nohut yüksek besin değeri ile oldukça fazla tercih edilen bir bakliyattır. Kuru ve sert bir yapısı olan nohut ıslatılmadan tüketilemez. Genellikle yemeklerde, turşularda ve salatalarda kullanılmaktadır. En çok tercih şekli yemek olan nohut kavrularak leblebi şeklinde de tüketilmektedir. Nohut ekimi yapılan yöreye göre farklı cinslerde ve büyüklüklerde olabilir.

Nohut Yemeği

Malzemeler:
  • İki su bardağı nohut
  • Bir adet orta boy soğan
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı salça
  • İki yüz elli gram kuş başı doğranmış et
  • Altı su bardağı su
  • Tuz, karabiber ve nane
Yapılışı:

Nohut yemeğine başlanmadan önce nohutların bir gün önceden ıslatılmış olması gerekmektedir. Derin bir tencere içerisine yağ koyularak ince bir şekilde doğranmış olan soğanlar eklenir ve hafif kavrulduktan sonra üzerine salça ve etler de eklenerek kavurma işlemi bir müddet devam eder. Ardından nohutlar, tuz ve baharatlarda eklenerek üzerine suyu eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişme sırasında suyun azalması durumunda üzerine su ilave edilebilir. Pişirme işleminin kısa sürmesi için düdüklü tencerede tercih edilebilir.
Son Güncelleme : 02.12.2018 21:45:48
Nohut Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Nohut Bitkisi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Nohut Bitkisi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği bir çok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapımı ise kolay ve pratiktir.nohutlar ıslatmadan pişirildiğinde zaman alır. Yemeğin ...
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohutun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar vede suda beklerken gazı suya geçer. Nohutu ıslatmaktan kastımız; kuru nohutun bol su içinde en az 8 saat yad...
Nohut Ekimi
Nohut Ekimi
Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa...
Yeşil Nohut
Yeşil Nohut
Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Yeşil nohut yiyebilmek için mevsimini beklemek gerekir, mayıs ve haziran aralarında yeşil noh...
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok yemeğin içinde kullanılan nohut çok faydalı bir besindir. Nohut yemeklerde katkı maddesi ola...
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışarak işlev gören tencereye denir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasında meydana gelen iliş...
Nohut Çeşitleri
Nohut Çeşitleri
Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerini...
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K,C,A ve E vitaminlerini barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum g...
Nohut Suyu Sivilce
Nohut Suyu Sivilce
Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz. Nohut suyu sadece mutfakta değil hayatınızın her alanında cildinizi koruyan, güzelleştiren, ...
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişiler de genel sağlık, sinir sistemi şikayetleri, cilt sorunlarına ...
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen bir çok kişinin tercih edebileceği bir yemektir. Pilav eşliğinde sunumu yapılan salçasız nohut yemeği besin değeri yüksek olan bir yem...
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğ...

 

Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Nohut Çeşitleri
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Suyu Sivilce
Kemikli Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Siyah Nohut
Etsiz Nohut Yemeği
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Diyeti
Nohut Islatma
Kıymalı Nohut Yemeği
Düdüklüde Etli Nohut
Azkan Nohut
Soğansız Nohut Yemeği
Nohut Protein
Nohut Konservesi
Beyaz Nohut
Bebeklere Nohut Yemeği
Nohut Kürü
Düdüklüde Nohut Yemeği
Nohut Unu Nasıl Yapılır
Sirkeli Nohut
Popüler İçerik
Siyah Nohut
Siyah Nohut
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diyede bilinir.Lifli yapısı i ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir.S...
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya ba...
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilm...
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut gaz yaparmı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdı...
Nohut Diyeti
Nohut Diyeti
Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohu...
Nohut Islatma
Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki fark...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019