Havuçlu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Havuçlu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Nohut Yemeği

Nohutun Özellikleri

Nohut, baklagiller ailesine ait bir bitki türüdür. Türkiye'de özellikle Güney Anadolu, Batı Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Nohut, derin bir kazık köke sahip olup, toprak içerisinde 50-60 santimetre kadar derine inebilir. Çok sayıda yan kökü bulunan nohut bitkisi, bu kökler aracılığıyla toprak yüzeyine yakın böbrek şeklinde nodoziteler (yumrular) içermektedir. Gövdesinin toprağa yakın yaprak koltuklarından çıkan çiçek sapları ve çiçekleri taşır. Çiçekleri genellikle mavimsi, beyaz ve pembe renkte olup, beşli gruplar halinde bulunur. Kendi çiçek tozları ile döllenme gerçekleştirir. Tohumları ise şekil, renk ve büyüklük açısından farklılık göstermektedir. Kahverengi, beyaz, krem ve sarı renkte olabilirler. Nohut, kuraklığa oldukça dayanıklıdır ve bu nedenle yarı kurak ve kurak bölgelerde yetişebilir. Toprak isteği az olan bir bitki türüdür. Kireçli ve kumlu topraklarda çok iyi büyür; nohut için en uygun topraklar kumlu ve tınlı topraklardır. Nohut, herkes tarafından sevilen bir bakliyat olduğundan dolayı özellikle akşam yemeklerinde sıkça yapılmaktadır.

Havuçlu Nohut Yemeği İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • Yarım çay kaşığı toz şeker
  • Üç-dört su bardağı nohut
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir tane havuç
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Et suyu (varsa bir bardak yeterli)
  • Bir orta boy kuru soğan
  • Bir kase maydanoz sapları ile birlikte
  • Bir büyük yemek kaşığı tereyağı

Havuçlu Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Havuçlu nohut yemeği yapmak için ilk önce nohutları düdüklü tencere içinde haşlayın. Bir gece öncesinden bekletmiş iseniz veya buzluktan çıkardıysanız, yirmi ya da kırk dakika düdüklü tencere içinde pişirin. Düdüklü tencere, baklagillerin gazını alır ve zamandan tasarruf sağlar. Daha sonra düdüklü tencere içinden aldığınız nohutun bütün suyunu süzün ve hiç yıkamadan süzgeç içinde bekletin. Başka bir tencere içinde ay şeklinde doğradığınız soğanları tereyağı içinde rengi dönene kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine maydanozları, salçayı ve havuçları da ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra et suyu ile tuzu da ilave edin. Havuçlu nohut yemeği kaynadıktan sonra biraz sıcak su ilave ederek yemeğin altını kısın. Kısık ateş üzerinde pişirmeye devam edin. Yaklaşık 45 dakika içinde pişer. Havuçlu nohut yemeği pişerken ocağın altını kapatmadan önce tadına bakarak nohutun istediğiniz yumuşaklıkta olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Mis gibi havuçlu nohut yemeği servise hazırdır. Yanında pirinç pilavı ve turşu ile servis yapın.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Daman

26 Temmuz 2024 Cuma

Nohut bitkisinin toprak içindeki kök derinliği tam olarak ne kadar oluyormuştu? Bu kadar derine gitmesi neden önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Daman, nohut bitkisinin kök derinliği genellikle 60-90 cm arasında değişir. Bu derinliğe kadar inmesi, bitkinin su ve besin maddelerini daha geniş bir toprak kesitinden alabilmesini sağlar. Ayrıca, derin kökler bitkinin kuraklık koşullarına dayanıklılığını artırır ve toprağın erozyona uğramasını engeller. Bu yüzden, kök derinliği nohut bitkisi için oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Pastırmalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pastırmalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri