Güveçte Nohut

Güveçte Nohut

Güveçte nohut: Nohut Türk mutfağının olmazsa olmaz ve kış aylarının vazgeçilmez bir bakliyatı dır. Çoğu ev hanımlarının ne pişirsem düşüncesinden kurtaran nohudun oldukça fazla çeşit yemeği yapılmaktadır. Nohut yahnisi, etli nohut yemeği, güveç de nohut bunlardan sadece bir kaçıdır Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen bu bitkinin üretimi de oldukça zahmetlidir. Yurdumuzun kırsal kesimlerinde oldukça fazla üretilmektedir. Nohut bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Boyu 40 ile 50 cm uzamakta olan bu bitkinin tek bir dalında en az 20 30 gr sebzesi bulunmaktadır. Nohut tarlada olduğu yerde kuruduk dan sonra yolunan bir bitkidir. Tazeyken de tüketilen bu bitkinin yüzeyi oldukça çoraktır. Eski zamanlarda çeşitli hayvanların arkasına takılan el yapımı ve insan gücü gerektiren döğenlerle yere serilen nohutlar ezilerek taneleri çıkartılırdı. Günümüzde ise çeşitli makinalar kullanılarak çır çır makinası, patoslar kullanılarak elde edilmektedir. Bin bir zahmetle üretilen nohut market reyonlarında farlı markalar adı altında kendisine yer bulmuştur. Market reyonlarından mutfaklarımıza gelen nohut sofralarımızın da baş tacıdır. Soba kültürünü hala devam ettiren köylerimizde kuzine sobaların sütünde mis gibi toprak kokusuyla güveçte nohut pişerken fırınında da nohut kavrula bilir. Şehirlerde ise güveçte nohut ve benzeri diğer yemekler genellikle mahalle aralarında bulunan pişirim taş fırınlara verilmektedir.

Güveçte Nohut Tarifi İçin Malzemeler;
  • Bir kilo kuzu kaburga,
  • Yarım kilo nohut
  • Yarım kilo küçük kuru soğan arpacık soğan
  • İki veya dört adet sivri biber,
  • Bir yemek kaşığı biber salçası,
  • Bir yemek kaşığı domates salçası,
  • Bir tatlı kaşığı pul biber isteğe göre daha fazla,
  • Bir buçuk tatlı kaşığı tuz,
  • İsteğe göre iki adet domates,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
Güveçte Nohut Hazırlanışı:
Büyükçe bir güvecin içine kabukları soyup küp küp doğradığımız iki adet domatesi seriyoruz. Daha sonra küçük parçalara ayırdığımız bir kilo kuzu kaburgayı iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra domateslerin üstüne diziyoruz. Temizleyip yıkadığımız küçük soğanları da etin üzerine diziyoruz daha sonra bir gün önceden ıslattığımız yarım kilo nohudu koyuyoruz. Ayrı bir tavada sıvı yağla birlikte domates ve biber salçasını kavuruyoruz pul biberini de ilave ettikten sonra tuz atıp güvecin içine döküyoruz. Üstünde nohutların üstü 3 veya 4 parmak kapanacak şekilde su ilave edip varsa güvecin kendi kapağı yoksa alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Varsa evde sobanın üstünde ağır ağır yoksa ocakta kısık ateşte 2 saat pişirelim. Dilerseniz mahallenizdeki bir pişirim fırınına da yollayarak pişire bilirsiniz.

Nohudun insan sağlığına faydalarından bazıları:
  • Cilt sağlığını korur,
  • Sac sağlığı için faydalıdır,
  • Açlık hissini yatıştırır,
  • Kolesterolü dengeler,
  • Kalp sağlığını korur,
  • Bağışıklık sistemini korur,
  • Kadın sağlığı için oldukça faydalıdır,
  • Enerji verir,
  • Kemik sağlığını korur,
  • Nohut demir yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Anne adaylarının genelinde ve bebek emzirirken tüketmeleri oldukça önemlidir. Nohut yüksek miktarda içerdiği vitamin ve mineraller bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıklarda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde kabızlığı önler bağırsakları çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur. Nohut taze iken fazla tüketiminde ishale yol açabilir bu yüzden dikkatli tüketmek gerekir.
Son Güncelleme : 05.12.2018 18:03:22
Güveçte Nohut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Güveçte Nohut Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Güveçte Nohut"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği bir çok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapımı ise kolay ve pratiktir.nohutlar ıslatmadan pişirildiğinde zaman alır. Yemeğin ...
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohutun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar vede suda beklerken gazı suya geçer. Nohutu ıslatmaktan kastımız; kuru nohutun bol su içinde en az 8 saat yad...
Nohut Ekimi
Nohut Ekimi
Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa...
Yeşil Nohut
Yeşil Nohut
Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Yeşil nohut yiyebilmek için mevsimini beklemek gerekir, mayıs ve haziran aralarında yeşil noh...
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok yemeğin içinde kullanılan nohut çok faydalı bir besindir. Nohut yemeklerde katkı maddesi ola...
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışarak işlev gören tencereye denir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasında meydana gelen iliş...
Nohut Çeşitleri
Nohut Çeşitleri
Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerini...
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K,C,A ve E vitaminlerini barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum g...
Nohut Suyu Sivilce
Nohut Suyu Sivilce
Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz. Nohut suyu sadece mutfakta değil hayatınızın her alanında cildinizi koruyan, güzelleştiren, ...
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişiler de genel sağlık, sinir sistemi şikayetleri, cilt sorunlarına ...
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen bir çok kişinin tercih edebileceği bir yemektir. Pilav eşliğinde sunumu yapılan salçasız nohut yemeği besin değeri yüksek olan bir yem...
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğ...

 

Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Nohut Çeşitleri
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Suyu Sivilce
Kemikli Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Siyah Nohut
Etsiz Nohut Yemeği
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Diyeti
Nohut Islatma
Kıymalı Nohut Yemeği
Düdüklüde Etli Nohut
Azkan Nohut
Soğansız Nohut Yemeği
Nohut Protein
Nohut Konservesi
Beyaz Nohut
Bebeklere Nohut Yemeği
Nohut Kürü
Düdüklüde Nohut Yemeği
Nohut Unu Nasıl Yapılır
Sirkeli Nohut
Popüler İçerik
Siyah Nohut
Siyah Nohut
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diyede bilinir.Lifli yapısı i ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir.S...
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya ba...
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilm...
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut gaz yaparmı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdı...
Nohut Diyeti
Nohut Diyeti
Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohu...
Nohut Islatma
Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki fark...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019