Nohut Böreği Değişik lezzetlere açık olanlar ve mükemmel bir börek yemek isteyenler için ısrarla nohut böreğini tavsiye edebiliriz. Elde incecik açılan yufkalarla hazırlanan ve çıtır çıtır ağızda dağılan bir kıvam alan nohut böreği, baharatlarla tatlandırılan nohutlu iç harcı ile damaklarınızı şenlendirirken, sevdikleriniz ve konuklarınız için de gururla ikram edebileceğiniz bir lezzet sunar. Nohut böreğini sizler de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Nohut Böreği İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
Hamur Açmak İçin
Üzeri İçin
Nohut Böreği Nasıl Yapılır? Nohut böreği yapımına ilk olarak hamurumuzu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabımıza öncelikle 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, yarım limon suyu, 2 çay bardağı ılık su, yeteri kadar tuz ve 1 paket kabartma tozu ilave ederek karışımı elimizle karıştırarak harmanladıktan sonra üzerine elenmiş unumuzu azar azar ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayalım. Elde edilecek hamur yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar iyice yoğurup hamurumuzu toplayarak üzerine nemli bir bez kapatarak 10-15 dakika kadar dinlenmesi için beklemeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken biz de böreğimizin iç harcını hazırlamak için önceden ıslatılarak yumuşayıncaya kadar basınçlı tencerede haşladığımız 3 su bardağı nohudu rondodan geçirerek veya döverek iyice ezip püre şekline getirelim. Ardından ezilen nohutların üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım tatlı kaşığı kimyon, yeteri kadar tuz ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz ilave ederek iç harcımızı iyice harmanlayarak karıştıralım ve bir kenarda bekletelim. Daha sonra yoğurarak dinlenmeye bıraktığımız hamurdan mandalina iriliğinde parçalar kopartarak beze şekline getirip un serpiştirilmiş bir tepsiye yan yana sıralayalım. Beze işleminden sonra mutfak tezgâhımızın üzerine yarım su bardağı buğday nişastası ile yarım su bardağı unu karıştırarak serpiştirip bezeleri tek tek incecik yufkalar şeklinde açalım. Ardından açılan ilk yufkayı sıvı yağ ile boşluk kalmayacak şekilde yağladıktan sonra yufkanın her yerine gelecek şekilde nohutlu iç harçtan dökerek yayalım. İç harç yayılan yufkayı bir kenarından başlayarak rulo şeklinde yuvarlayarak saralım. Kalan diğer bezeler de aynı şekilde sarıldıktan sonra sıvı yağ ile yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine yan yana döşeyelim. Hazır hale gelen börekleri istediğimiz şekilde keserek dilimleyelim. Nohut böreğimizin üzeri için bir kabın içine 2 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 adet yumurta ilave edip iyice çırptıktan sonra karışımı böreklerin üzerine dökerek her tarafını bulayıp üzerine susam veya çörek otu serpiştirelim. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına sürelim ve böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirip fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunalım. Afiyet olsun. |
İber
19 Temmuz 2024 CumaNohut böreğini denemek istiyorum ama hamur kısmı beni biraz korkutuyor. Hamuru açarken incecik yufkalar elde etmek gerçekten zor mu? Ayrıca nohutlu iç harcın tadı nasıl oluyor, baharatlar yeterince lezzet katıyor mu?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba İber,
Nohut böreğini denemek harika bir fikir! Hamur açmak bazı insanlar için başlangıçta zor olabilir ama biraz pratikle çok daha kolay hale geliyor. Hamuru incecik yufkalar haline getirmek için sabırla ve dikkatle çalışmak gerekiyor. Hamur açarken un kullanarak yapışmasını önlemek işi kolaylaştırabilir. Ayrıca, hamuru dinlendirmek de açma işlemini kolaylaştırır.
Nohutlu iç harca gelince, tadı çok lezzetli oluyor. Baharatları dilediğiniz gibi ayarlayarak damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz. Genellikle kimyon, karabiber, pul biber ve biraz da sarımsak eklemek harca çok iyi bir lezzet katıyor. Baharatların dengesini iyi ayarladığınızda nohutlu iç harcın tadından memnun kalacağınızı düşünüyorum.
Kolay gelsin ve afiyet olsun!