Kıymalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Kıymalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde mükemmel bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarında sıklıkla tercih edilen bu yemek, içeriğindeki bol miktardaki vitaminler sayesinde sağlıklı bir alternatif sunar. Nohut, iştah açar, vücuda kuvvet verir, zihni güçlendirir ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar. Ayrıca ödem sorunu yaşayan bireylerde ödem şikayetini en aza indirir. Sağlıklı bir baklagil türü olan nohut, mideye iyi gelmesi ile de bilinir. İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan nohudu kış ayları boyunca sofralarınızdan eksik etmeyerek, hem kıymalı nohut yemeğinin mükemmel lezzetinden hem de vücuda sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.

Kıymalı Nohut Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg bir gece önceden ılık su ile ıslatılmış nohut
  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı dolusu karabiber
  • 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kadar kimyon
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar kaynar su
Kıymalı Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Kıymalı nohut yemeği hazırlığına, bir gece önceden yarım kg nohudu ılık su yardımıyla ıslatarak başlayalım. Nohudun daha iyi pişmesi açısından düdüklü tencerede yemeğimizi pişirmeye devam edelim. Islanarak kabaran nohutların ıslama suyunu döktükten sonra bir süzgecin içine alarak suyun altından geçirip süzülmesi için bırakalım. Önceden belirttiğimiz gibi, pişirme esnasında düdüklü tencere kullanacağız. Tencereyi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ve bir kahve fincanı zeytinyağı ilave ederek yağların eriyip ısınmasını sağlayalım. Isınan yağın üzerine 250 gr kıymayı ekleyerek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar karıştırarak kavuralım. Ardından kavrulmakta olan kıymanın üzerine 1 adet ince ince doğranmış kuru soğan ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 1-2 adet sivri biberin çekirdeklerini temizledikten sonra yemeklik doğrayarak ilave edip 1-2 dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurduktan sonra harcımızın üzerine süzülmeye bıraktığımız nohutları ilave edip karıştıralım ve 5 dakika kadar nohutları arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim.

Ardından kavrulmakta olan nohutların üzerini 2 parmak aşacak kadar kaynar su ekleyerek, sırasıyla kırmızı toz biber, karabiber, kimyon ve yeteri kadar tuz serpiştirdikten sonra düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım. Düdüklü tencerede nohut yemeğinin pişme süresi yaklaşık olarak 25-30 dakikadır. Verilen sürenin sonunda tencereyi ocaktan alarak önce havasını çıkarıp nohut yemeğinin pişip pişmediğini kontrol edelim. Şayet nohutlar henüz pişmemiş ise tekrar ocağa koyarak pişmesini sağlayıp ocaktan alalım. Hazır hale gelen kıymalı nohut yemeğinin yanına en çok yakışan pirinç pilavı ve turşu ile sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baydan

26 Temmuz 2024 Cuma

Kıymalı nohut yemeğini düdüklü tencerede pişirirken, nohutların tam olarak yumuşadığından nasıl emin olabilirim? Ayrıca, bu tarifi yaparken biber salçası kullanmak şart mı yoksa sadece domates salçası ile de lezzetli olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Baydan,

Nohutların tam olarak yumuşadığından emin olmak için, düdüklü tencerede pişirme süresi dolduktan sonra birkaç nohut alarak bir çatal ya da kaşık yardımıyla kontrol edebilirsin. Nohutlar kolaydır parçalanıyorsa yumuşamış demektir. Eğer nohutlar hala sertse, biraz daha pişirmen gerekebilir.

Biber salçası kullanmak zorunda değilsin, sadece domates salçası ile de lezzetli bir yemek yapabilirsin. Ancak biber salçası, yemeğe farklı bir aroma ve renk katıyor, bu nedenle tercih edebilirsin. Kendi damak zevkine göre ayarlamalar yaparak en sevdiğin tarifi bulabilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohutun Faydaları ve Kullanımı

Nohutun Faydaları ve Kullanımı