Nohutlu Çorba

Nohutlu çorba, Türk mutfağında nohutla hazırlanan oldukça değişik çorba tarifleri vardır. Bu çorbalar yöreden yöreye farklılık gösterir. Her biri oldukça lezzetlidir. Çorbalar genelde kış aylarında tercih edilir. Fakat nohutlu çorbalar ister kış alarında sıcak olarak ister yaz aylarında soğuk olarak tercih edilebilir. Nohut daha önceden haşlanarak rahatlıkla buzdolabının derin dondurucu kısmında muhafaza edlebilir.
Nohudun bu şekilde hazır olması hanımlara oldukça kolaylık sağlar. Bu sayade daha kısa sürede nohut öorbası hazrılamak mümkün olur. Nohut çorbası ister yoğurtlu ister salçalı şekilde hazırlanabilir. Çorbaya damak zevkine göre kırmızı pul biberli ya da naneli sos hazırlanarak da servis yapılabilir. Akşam yemekleri na emek öncesi ideal bir başlangıç yemeğidir. Nohudun doyurucu özelliği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle tek başına bir öğün olarak da tüketilebilir.

Nohutlu çorba için gerekli malzemeler

  • 1,5 su bardağı nohut
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 litre su
  • 1 adet et suyu bulyon
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Nohutlu çorba nasıl yapılır?


Nohutlu çorba için öncelikli olarak nohutlar hazırlanmalıdır. Bunun için düdüklü tencerede nokutlar bir süre haşlanlaıdır.
Nohutları diriliğini kaybedecek şekilde haşlamak yeterlidir. Düdüklü tenceresi olmayanlar normal tencerede de nohudu haşlayabilir. Durum böyle olunca haşlam süresi uzayacaktır fakat nohut yine de istenilen kıvamda pişebilecektir. Nohut haşlandıktan sonra duru sudan geçirilir ve bir kenara alınır. Nohutlu çorba yapımında kullanılacak tencere ocağa alınır. Tencereye sıvı yağ ve un konularak un, kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra tencereye su ilavesi yapılır. Su kaynarken diğer bir yandan küçük bir kâsede yoğurt ve yumurta iyice çırpılır. Kaynayan sudan kepçe yardımıyla biraz su alınarak yoğurt ve yumurtanın çorbada kesilmemesi sağlanır. Hazırlanan karışım yavaş yavaş tencereye ilave edilir. Bu esnada çırpıcı ile çorba iyice karıştırılmalıdır. Çorbaya tuz ve et suyu bulyon ilavesi yapılır. Tenceredei karışım kaynamaya başayınca içerisine haşlanmış nohut ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için nohutlu çorba yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirilir. Çorba istenilen kıvama ulaşınca ocaktan alınır. Ayrı bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır, ağ iyice ısındıktan sonra tavaya nane ve kırmızı pul biber ilave edilir. Baharatlar yağda iyice kzıdırılır. Çorba servis kaselerine pay edilir. Hazırlanan sostan üzerine gezdirilerek nohutlu çorba sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 05:25:07
Nohutlu Çorba ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohutlu Çorba Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohutlu Çorba"
Nohutlu çorba yaparken yağ ile unu kaç dakika kavurmam gerekiyor?
Tonguç . 29.08.2018

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024