Nohut

Nohut, nohut bir yıllık bir bitki türüdür. Tohum ile çoğalabilen bir bitkidir. Anadolu'da yetiştirilir ve yetiştirme işlemi kolaydır. Su isteğine karşı dayanıklıdır ve hemen her toprak türünde yetişir. Nohut yeşil iken de tüketilebilir. Tabi bu durum geçicidir. Kuruyunca daha uzun süre muhafaza edilebilir. Nohut bitkisi kurumaya başlayınca toplanır ve tarım araç ve gereçleri kullanılarak yaprak ve sap kısımlarından ayrılır.
Kuru nohut çiğ olarak tüketilemez içerisinde zehirli maddeler bulunabilir. Anadolu'da bazı köylerde bir gece önceden suda ıslatılır ve ertesi gün saç da kavrularak tüketilebilir. Nohut ile birçok yemek çeşidi yapılır. Etli nohut yemeği, pilavları, nohut köftesi, mezeler, salatalarda sıklıkla kullanılabilir. Yine iri tanelileri leblebi yapımında nohut şekeri yapımında kullanılır. Fakat gaz yapıcı özelliği de vardır. Türkiye'de, Afrika'da, Meksika'da, Hindistan'da, Pakistan'da ve İspanya'da üretilir. Nohut içeriğinde A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri bulundurur. Ayrıca bol miktarda kalsiyum, mineral, magnezyum, potasyum açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki bu vitamin ve mineraller açısından cilt maskelerinde kozmetik ürünlerde kullanılır.

Nohudun insan sağlığına faydaları nelerdir?

  • Nohut cilt sağlığını korur.
  • Cildin yaşlanmasına sebep olan etkenlere karşı savaşır.
  • İçeriğinde bulunan demir sayesinde saç sağlığını korur saç dökülmelerini azaltır.
  • Açlık hissini yatıştırır, kilo vermenize yardımcı olur.
  • İçeriğinde yüksek oranda protein bulundurur ve bu uzun süre tokluk verir.
  • Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
  • İnsan bünyesindeki sülfit sayısını en aza indirir.
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Uyumanıza yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enerji verir.
  • Kemik sağlığını koruma üzerinde etkilidir.
  • İçerisindeki folik asit sayesinde omur ve ilik hastalıklarına yakalanmanızı engeller.
  • Kanser riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Böbrek taşını engellemeye yardımcı olur.
  • İçeriğinde bol miktarda lif bulundurur ve böylelikle kanser riskini en aza indirir.
  • Sarılık hastalığına yakalanma riskini en aza indirir.
  • Kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlar ve hemoglobini arttırır.
  • Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Etli nohut yemeği, nohut ile yapılan en temel yemeklerden biridir. Nohut denilince akla gelen ilk yemeklerdendir. Güveçte tencerede ya da düdüklü tencerede yapılabilir. Özellikle pilav ile servis edilir. Sıcak servis edilen bir yemek olduğu için daha çok kış aylarında tüketilir.

Etli nohut yemeği yapımı için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı nohut
  • Bir adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Damak tadına göre tuz
  • İsteğe göre pul biber

Etli nohut yemeği nasıl yapılır?


Nohut yemeğinin yapımı için nohut bir gece önceden ıslatılmalıdır ki rahat pişsin. Aksi halde uzun süre pişirmenize rağmen sert kalacaktır. Nohut ıslatmak için derin bir kaba nohut alınır ve üzerini geçecek kadar su konulup kapağı kapatılır. Ertesi gün nohut pişirmek için ilk olarak kuşbaşı et düdüklü tencereye alınır tencere ocağa alınıp altı açılır ve suyunu çekip salana kadar et kavrulur. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir yemek kaşığı salça ilave edilerek kavrulur ve nohut süzülüp yıkanır ve düdüklü tencereye alınır. Bir adet kuru soğan bütün olarak içerisine atılır. Son olarak bir litre kadar su eklenir ve düdüklü tencere kapatılır. Düdüklü tencere ötmeye başlatınca düğmesi kapatılır ve kırk dakika daha pişirilir ve ocak kapatılır. Düdüklü tencerenin havası alınır ve tencere açılır. Sıcak bir şekilde servis edilir. Yanına bol tereyağlı bir pilav ile çok daha lezzetli olacağı unutulmamalıdır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 06:59:47
Nohut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohut"
İyi günler, biraz boş tarlam olduğu için onları değerlendirmek istiyorum, komşumuz nohutla tarlarımı fazla yormadan iyi bir kazanç elde edeceğimi söyledi fakat ben pek bilmiyorum daha önce nohut ekimi yapmamıştım acaba konu hakkinda bilgisi olan var mı? Lütfen yardımcı olun.
Mehmet . 30.10.2018 22:35:00

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024