Nohut Yetiştiriciliği

Nohut yetiştiriciliği, Nohut yüzlerce yıldan bu yana tarımı yapılan ender bitkilerden bir tanesidir. Anavatanı olarak Türkiye'nin güney doğu bölgesi gösterilir. Pek çok kaynağa göre, bu bölgede yaklaşık 6000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmeye başlanmıştır. Bugün artık Türkiye'de dahil Dünyanın pek çok yerinde nohut tarımı yapılmaktadır.
Bugün Dünya nohut üretimine bakıldığında, üretimin büyük çoğunluğu Orta doğu bölgesi ile Asya kıtasının güney batı bölgelerinde daha fazla yoğunlaştığını görebilmekteyiz. FAO verilerine göre, 2003 yılında, Dünyada 9.731.461 hektarlık bir alanda toplam 7.817.492 ton nohut üretilmiş ve ortalama verim 79,1 kg/da olmuştur. Üretilen bu miktarın yaklaşık %82-87'si sadece 4 ülke, Türkiye, Hindistan, İran ve Pakistan tarafından gerçekleştirilmiştir. Hindistan, 5.410.000 tonluk üretimiyle (% 67) Dünyada en fazla nohut üreten ülke konumundadır. Ülkemiz 578.000 ton olan üretimiyle (% 7,7) Hindistan'ın arkasından Dünya ikinciliğini elinde bulunduruyor. Dünya nohut üretimiyle ilgili 2003 yılı verileri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Nohut, tanelerinde bulunan %22-26 protein, %45-60 karbonhidrat, %4,6-5,7 yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yer edinmiştir. Dünya üretiminin hemen hemen tamamı değişik şekillerde gıda olarak tüketilir. Bir baklagil olması ve köklerindeki nodüllerde havanın serbest azotunu bağlayabilmesi sebebiyle de iyi bir münavebe bitkisi olarak önemlidir.

Nohut yetiştiriciliği istekleri


Toprak istekleri; Değişik toprak tiplerinde yetişebilen bir bitkidir.
Yurdumuzda nohut genel olarak kireçle zengin eğimli alanlarda ekilmektedir. Kuraklığa direnci fazla değildir.

İklim; Nohut tohumları 20-30 C arasında filizlenebilmektedir. Optimum filizlenme sıcaklığı 25 C'dir. Vegatatif gelişmenin erken dönemlerinde optimum sıcaklık isteği gece 22-27 0C, gündüz 30-32 C'dir. Çiçeklenme döneminde ise optimum sıcaklık isteği gece 19-22 C, gündüz 27-30 C'dir. Sıcaklığın yüksek olması bitkide yaprak sayısının artmasına, dal sayısının ise azalmasına sebep olur.

Toprak hazırlığı; Nohut ekimi için çevre şartlarına göre değişmekle birlikte pullukla sürüm yapıldıktan sonra, toprağın diskaro ile işlenip tırmık geçirilmesi uygun olacaktır. Toprak işleme derinliği 15-20 cm arasında olmalıdır.

Ekim zamanı; Ülkemizde nohut genellikle ilkbaharda ekilmektedir. Ekim bölgelere ve yıllara göre değişmekle birlikte Şubat ayının ikici yarısı ile Nisanın başı arasında yapılır, bazı bölgelerde ise antraknozdan kaçmak amacıyla ekimler Mayıs ayına kadar devreye girmesine sebep olmakta buna bağlı olarak da verim azalmaktadır.

Gübreleme; Nohut, köklerindeki nodozitelerde bulunan bakteriler aracılığıyla havanın serbest azotundan yararlanabilmektedir. Bu sebeple yüksek dozda bir azot uygulamasına ihtiyaç yoktur. Fakat özellikle erken ekilişlerde 2,5-3 kg saf N/da gübre uygulaması tane tutma oranını arttıracaktır. Fosforlu gübre uygulaması da verimde artışa sebep olmaktadır.
21.01.2024 20:04:23
Nohut Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohut Yetiştiriciliği"
Nohut benim çok sevdiğim bir yiyecektir. sürekli almaktansa kendim dikip kendim yemek istedim. Doğu ana dolu bölgesinde yaşıyorum verdiğiniz şartların bir çoğu uyuyor. Nohutu diksem yetişir mi ve bakımını nasıl yapacam.
Ali . 07.09.2018 07:49:47

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024