Nohut çok geç pişen bir baklagildir. Bu nedenle nohut pişirilmeden bir gün önce ıslatılmalıdır. Nohut ıslatmak için kapaklı bir kap ya da bir tencere kullanılmalıdır. İki su bardağı nohut bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar su konulur, kapağı kapatılır bir gece su içerisinde bekletilir. Ertesi gün nohut pişirileceği zaman düdüklü tencere ya da güveç kullanılarak pişirilir. Yoksa yine uzun süre pişmesi gerekecektir. Düdüklü tencere ocağa alınır ve altı açılır üzerine üç yüz gram et küçük kuş başı şeklinde doğranır ve düdüklü tencereye ilave edilir. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Et suyunu çekince yarım çay bardağı sıvı yağ tencereye ilave edilir ve et kavrulur. Bu esnada bir buçuk yemek kaşığı domates salçası eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
Salça kavrulunca ıslatılmış olan nohut tencereye eklenir ve üzerine bir adet soğan soyulup büyün bir şekilde eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz eklenir ve bir litre su eklenir. Suyu az gelirse daha sonra kaynar su eklemesi yapabilirsiniz. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve kırk kırk beş dakika kadar pişirilir ocağın altı kapatılır. Düdüklünün havası alınır ve kapağı açılır, nohutların pişip pişmediği kontrol edilir ve pişti ise tekrar kapağı kapatılır ki pilav pişene kadar soğumasın. Zaten düdüklü tencerenin kapağı kapatılırsa uzun süre sıcaklığını koruyacaktır.
- İki su bardağı pirinç
- Bir çay bardağı kadar arpa şehriye
- İki yemek kaşığı tereyağı
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ
- İsteğe göre bir çay kaşığı karabiber
- Damak tadına göre tuz
Pilav nasıl yapılır?
Pilav yapımı için iki yemek kaşığı tereyağı ve bir yemek kaşığı sıvı yağ bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Ocak açılır ve tereyağı eriyince şehriye ilavesi yapılır. Şehriyeler kavrulurken pirinç beyaz suyu bitene kadar yıkanır. Yıkanan pirinçler kavrulan şehriye üzerine eklenir ve beş dakika kadar kavrulur. Üzerine dört su bardağı kadar sıcak su konulur. Pilavın tuzu ayarlanır ve pilav göz göz oluncaya kadar pişirilir. İsteğe göre üzerine bir çay kaşığı karabiber serpilir ve pilav suyunu çekince altı kapatılır. Bir süre dinlendirilir ve ardından tabaklara konulur, nohutlar da kaselere alınır ve beraber servis edilir.
Afiyet olsun.