Nohut Mayası

Nohut mayası, yapılışı oldukça kolay ve kısa sürede hazırlanan tatlı bir mayadır. Ekşi mayanın tersine daha kolay hazırlanır. Keskin bir kokuya sahiptir. Adı üzerinde nohut ile hazırlanır. Nohut mayası ile yapılan mis gibi köy ekmeklerini yemeye doyamazsınız. Evinizde bu mayayı hazırlamak çok da zor değil. Sadece parçalanmış nohutlara ihtiyacınız olacak.
Bir gece önceden mayayı hazırlayacak, ertesi gün mis gibi hamur işlerini yapacaksınız. Nohut mayasını hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Nohut mayası için gerekli malzemeler

  • 1,5-2 ölçek sıcak su
  • 1 ölçü kabı nohut
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • Bir fiske tuz

Nohut mayası nasıl yapılır?


Nohut mayasını öncelikle en az bir gece önceden hazırlamalı ve tutturmalısınız. Mayanın tutması için sizlere gerekli olanlar, sıcak bir ortam, camdan ya da kaliteli plastikten bir kavanoz, tahta kaşık, iyi kalite organik nohut ve yeterince sabırlı olmaktır.

Maya için önce nohutları ezmelisiniz. Bunun için nohutların 4-5 parçaya ayrılması yeterlidir. Un haline getirmeyeceksiniz. Daha sonra bunları daha önceden sıcak suyla çalkalanmış cam kavanozun içine koyun. Nohutların üstüne tuz ve un serperek hafifçe sallayın. Böylece havalanmasına yardımcı olursunuz. Daha sonra içine sıcak su koyarak, kavanozun kapağını kapatın. Bunu geceden yapın ve sabaha kadar bekletin. Kavanozun bulunduğu yerin sıcak olmasına dikkat edin.
Gerekirse kavanozu da pamuklu bir kumaşa sararak, kalorifer peteğinin yanında tutun. Sıcakla birlikte mayanın tutması daha hızlı olacaktır.

Nohut mayasının tutması yaklaşık 16 saati bulacaktır. Kavanozun bulunduğu yerdeki kötü koku ile mayadaki bol köpük mayanın iyi durumda olduğunu ve tuttuğunu gösterir. Kavanozun içindeki iri nohut parçalarını süzebilirsiniz. Bundan sonra ön mayanın hazırlığına başlayabilirsiniz. Tarifinizdeki unu ve diğer malzemeleri nohut mayası ile karıştırın. Bunu mikserle yapabilirsiniz. Elinizle çok zorlanırsınız. Hiç olmadı tahta bir ıspatula kullanın. Hamuru homojen şekilde hazırladığınızda, üzerini örterek hamurun kabarması ve sönmesi beklenir. Bu süreç bulunduğunuz yerin sıcaklığına, nohut mayasının etkinliğine göre değişebilir. Daha sonra asıl hamuru hazırlamaya başlayabilirsiniz. Elde edeceğiniz hamur yumuşak kıvamda olacaktır. Tarifinizi uygun sıcaklıkta fırında pişirmeye başlayabilirsiniz.

21.01.2024 10:31:45
Nohut Mayası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Mayası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohut Mayası"
Nohut mayasından yapılmış bir ekmek yedim. Mis gibi ve çok lezzetliydi. Bende evde nohut mayasından ekmek yapmak istiyorum. Nohut mayası için gerekli olan malzemeler nelerdir? Nohut mayası için kullanılan malzemelerin ölçüleri ne olmalıdır? Nohut mayasının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Nohut mayasının olması yaklaşık kaç saat sürer? Detaylı bilgi verir misiniz?
Fatma . 06.10.2018 11:51:43

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024