Nohut Mayalı Ekmek

NohutMayalıEkmek: Hazır mayaların ortaya çıkışından sonra artık eski ekmeklerin tadı da kalmamıştır. Her şey gibi ekmekler de organik olmaktan çıkmış, lezzetsiz hale gelmiştir. Oysaki eskilerde Anadolu kadınının nohut mayalı ya da ekşi mayalı ekmek gibi yaptığı ve günümüzde çok değerli olan ekmek çeşitlerini günümüzde evde üretmek ve ailemize daha sağlıklı besinler yedirmek mümkündür.
Bu sebeple de sizlere bu yazımda nohut mayalı ekmek tarifini yazdım. Kolay gelsin.

Nohut Mayalı ekmek İçin Gerekli Olan Malzemeleri


(3 Tepsi İçin)

  • 1 avuç kuru nohut
  • Tercihe göre bolca un, kepekli un ya da tam buğday unu
  • 5 ya da 6 adet defne yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Su
  • Göz kararı tuz

Nohut Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?


Nohut mayalı ekmeği yapmak için ilk olarak mayanın hazırlanması gerekmektedir. Bunun için, bir avuç kuru nohut bir mutfak bezinin içine koyulur ve bir taş ya da sert bir cisim yardımı ile nohutların kırılması sağlanır. Nohutların çok ufalanması için uğraşmaya gerek yoktur. Sadece bir iki parçaya ayrılmaları yeterli olmaktadır. Ardından, büyük bir kavanoz alınır ve kırılmış nohutlar bu kavanoza koyulur. Kavanozun içine 1-2 avuç un ve çok az tuz eklenir. Kavanozun yarısına gelecek kadar su ısıtılır ve kavanoza eklenir. Tüm malzemeler bir kaşık yardımı ile karıştırıldıktan sonra, kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Maya hazır olduğunda kavanozdan taşabilir.
Bu sebeple kavanoz bir poşete koyulur ve ağzı bağlanır. Son olarak, kavanozun üzeri kalın bir kumaş ile sarılır ve 1 gün bu şekilde bekletilir.

Ertesi gün, mayanın ağzı açılır. Mayanın üstünün köpük olması ve kötü kokması bozulduğu anlamına gelmemekle beraber, aksine tuttuğu anlamına gelmektedir. Bir cezveye 5-6 yaprak ve göz kararı 1-2 su bardağı kadar su koyulup kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Derin ve geniş bir kabın içine kavanozdaki maya ile ılık defne suyu koyulur. Hamuru hazırlamak için hangi un tercih edilirse edilsin, ilk etapta beyaz un kullanılmalıdır. İlk olarak, yarım kilo un ile yoğurma işlemine başlanır. Hamurun oldukça yumuşak olması gerekmektedir. Yoğurma işlemi bittikten sonra, yoğurma kabının üzeri kalın bir bez ile örtülür ve hamur sıcak bir ortamda kendinin iki katı kadar kabarana dek bekletilir. Mayalanan hamura göz kararı tuz atılır ve yavaş yavaş un eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. Ekmeğin kepekli olmasını isteyenler bu etaptan sonra beyaz un yerine kepekli un kullanabilirler. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilince, nohut mayalı ekmeğin pişeceği tepsi iyice yağlanır ve hamurdan tepsinin yarısını biraz geçecek kadarı tepsiye alınır. Hamurun üzeri elle düzeltildikten sonra, hamur tepsi ile eşit olana dek, kabarması için bekletilir. Son bekleme işleminden sonra tepsi önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırına alınır. Fırının derecesi yarım saat sonra 200 dereceye çıkartılır ve yaklaşık 1 saat boyunca pişirilir. Nohut mayalı ekmek piştikten sonra beş dakika kadar bekletilip, ayrı bir yere alınır ve sıcak olarak tüketilir.

Not: Nohut mayalı ekmek sıcakken daha lezzetli olacağı için ve bayatlamaması için yiyebileceğiniz kadarını ayırmalı, geri kalanını ise dilimlenmiş bir halde poşete koyarak buzdolabında saklamanız gerekmektedir. İstediğiniz zaman buzdolabından çıkarıp, ısıtarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

20.01.2024 09:34:57
Nohut Mayalı Ekmek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Mayalı Ekmek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohut Mayalı Ekmek"
Merhaba nohut ekimi yaptığımız için tarlamızda yüksek miktarda nohut yetişiyor. Ama şimdiye kadar bu şekilde ekmek yapmayı denemedik. Nohutlu mayalı ekmek yapımı çok zor mudur yoksa normal mayalı ekmek gibi kolay mıdır?
Destegül . 24.10.2018 01:16:22

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024