NohutMayalıEkmek: Hazır mayaların ortaya çıkışından sonra artık eski ekmeklerin tadı da kalmamıştır. Her şey gibi ekmekler de organik olmaktan çıkmış, lezzetsiz hale gelmiştir. Oysaki eskilerde Anadolu kadınının nohut mayalı ya da ekşi mayalı ekmek gibi yaptığı ve günümüzde çok değerli olan ekmek çeşitlerini günümüzde evde üretmek ve ailemize daha sağlıklı besinler yedirmek mümkündür.
Bu sebeple de sizlere bu yazımda nohut mayalı ekmek tarifini yazdım. Kolay gelsin.
Nohut Mayalı ekmek İçin Gerekli Olan Malzemeleri
(3 Tepsi İçin)
- 1 avuç kuru nohut
- Tercihe göre bolca un, kepekli un ya da tam buğday unu
- 5 ya da 6 adet defne yaprağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Su
- Göz kararı tuz
Nohut Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?
Nohut mayalı ekmeği yapmak için ilk olarak mayanın hazırlanması gerekmektedir. Bunun için, bir avuç kuru nohut bir mutfak bezinin içine koyulur ve bir taş ya da sert bir cisim yardımı ile nohutların kırılması sağlanır. Nohutların çok ufalanması için uğraşmaya gerek yoktur. Sadece bir iki parçaya ayrılmaları yeterli olmaktadır. Ardından, büyük bir kavanoz alınır ve kırılmış nohutlar bu kavanoza koyulur. Kavanozun içine 1-2 avuç un ve çok az tuz eklenir. Kavanozun yarısına gelecek kadar su ısıtılır ve kavanoza eklenir. Tüm malzemeler bir kaşık yardımı ile karıştırıldıktan sonra, kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Maya hazır olduğunda kavanozdan taşabilir.
Bu sebeple kavanoz bir poşete koyulur ve ağzı bağlanır. Son olarak, kavanozun üzeri kalın bir kumaş ile sarılır ve 1 gün bu şekilde bekletilir.
Ertesi gün, mayanın ağzı açılır. Mayanın üstünün köpük olması ve kötü kokması bozulduğu anlamına gelmemekle beraber, aksine tuttuğu anlamına gelmektedir. Bir cezveye 5-6 yaprak ve göz kararı 1-2 su bardağı kadar su koyulup kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Derin ve geniş bir kabın içine kavanozdaki maya ile ılık defne suyu koyulur. Hamuru hazırlamak için hangi un tercih edilirse edilsin, ilk etapta beyaz un kullanılmalıdır. İlk olarak, yarım kilo un ile yoğurma işlemine başlanır. Hamurun oldukça yumuşak olması gerekmektedir. Yoğurma işlemi bittikten sonra, yoğurma kabının üzeri kalın bir bez ile örtülür ve hamur sıcak bir ortamda kendinin iki katı kadar kabarana dek bekletilir. Mayalanan hamura göz kararı tuz atılır ve yavaş yavaş un eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. Ekmeğin kepekli olmasını isteyenler bu etaptan sonra beyaz un yerine kepekli un kullanabilirler. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilince, nohut mayalı ekmeğin pişeceği tepsi iyice yağlanır ve hamurdan tepsinin yarısını biraz geçecek kadarı tepsiye alınır. Hamurun üzeri elle düzeltildikten sonra, hamur tepsi ile eşit olana dek, kabarması için bekletilir. Son bekleme işleminden sonra tepsi önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırına alınır. Fırının derecesi yarım saat sonra 200 dereceye çıkartılır ve yaklaşık 1 saat boyunca pişirilir. Nohut mayalı ekmek piştikten sonra beş dakika kadar bekletilip, ayrı bir yere alınır ve sıcak olarak tüketilir.
Not: Nohut mayalı ekmek sıcakken daha lezzetli olacağı için ve bayatlamaması için yiyebileceğiniz kadarını ayırmalı, geri kalanını ise dilimlenmiş bir halde poşete koyarak buzdolabında saklamanız gerekmektedir. İstediğiniz zaman buzdolabından çıkarıp, ısıtarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.