Nohut Köftesi

Nohut Köftesi, yöresel bir lezzet olan ve diğer ismi ile falafel olarak bilinen ve Lübnan mutfağın köfte çeşididir. Ülkemizde ise mersin yöresinde sıklıkla yapılıp büyük bir keyifle tüketilen yöresel bir yemektir. Özelliği ise nohut, tahin ve çeşitli baharatlar ile hazırlanmasıdır. Ayrıca yanında nohut köftesine eşlik eden lavaş ekmeği ve kendine özgü salatası ile sizlerde kolaylıkla bu köfteyi hazırlayarak muhteşem bir lezzete merhaba diyebilirsiniz.

Nohut Köftesi İçin Gerekli Malzemeleri

  • Geceden ıslatılmış 2 su bardağı nohut
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tane orta irilikte kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze kişniş
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar köfte baharatı
  • 1 çay kaşığı kadar hamur kabartma tozu
  • Yeteri kadar un
  • Kişi başı lavaş ekmeği
  • Kızartmak için sıvı yağ

Nohut Köftesi Salatası İçin Malzemeleri

  • 4-5 çorba kaşığı tahin
  • 3 tane orta irilikte domates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • Yeteri kadar tuz

Nohut Köftesi Üzeri için

  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
Nohut Köftesi Nasıl Yapılır?

Nohut köftesi Hazırlığımıza ilk olarak 1 gece önceden 2 su bardağı nohudu ılık su yardımıyla ıslatarak başlayalım. Ertesi gün ıslanarak kabaran nohutların ıslama suyunu döktükten sonra tekrar üzerine ılık su ekleyerek nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
Ardından kişniş, maydanoz ve un haricinde diğer malzemelerin tümünü robottan geçirdikten sonra 1 tutam maydanoz ve 1 tutam kişnişi incecik kıyarak robottan çekilmiş malzemelerin üzerine ilave ederek nohut köftesi hamurunu yoğurmaya başlayalım. Yoğrulmakta olan köftelik harcın üzerine baharatlar ve tuz ilavesiyle tatlandırmayı ihmal etmeyelim. Ardından hazır hale gelen köfte harcımızı oda ısısında yaklaşık 1 saat bekleterek dinlendirdikten sonra köfte harcımız sulanmış ise hafifçe un serpiştirerek kıvam aldıralım. Ardından kıvama gelen harçdan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak köfte şekli vererek kızdırılmış sıvı yağ içerisinde arkalı önlü kızartalım. İsteğe bağlı olarak köfteler kızartılmadan önce yumurtaya ve galeta ununa bulayarak kızartılabilir. Özellikle nohut köftelerin çıtır çıtır olmasını isteyenler bu yöntemi tercih edebilirler. Nohut köftemiz hazır hale geldikten sonra salatasını hazırlamak için sivri biber, domates ve sarımsakları minik minik doğrayarak bu malzemenin üzerine yoğurt ve tahin ile hazırlanmış sosu döküp iyice karıştırın. Kızartılmış nohut köftelerini lavaş ekmeklerinin üzerine aldıktan sonra tahin ve yoğurtla karıştırılmış sostan gezdirerek dökelim. Yanında özel salatası ile lavaş ekmeği eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.
22.01.2024 00:08:29
Nohut Köftesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Köftesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Nohut Köftesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024