Nohut Çiçeği

Nohut çiçeği; nohut bitkisinde çiçek durumu salkım şeklindedir. Nohut çiçekleri, kısa salkım sapında tek, nadiren de olsa iki çiçekli salkım oluşturmaktadırlar. Çiçek sapının salkım sapına birleştiği yerde üçgen biçiminde brakte vardır. Çiçek sapı 6-13 mm uzunluğunda, çiçeklenme süresinde düz, meyve bağladıktan sonra kıvrılmaktadır.

Nohut çiçeği yapısı


Çanak yapraklar; Nohut çiçeğinin en dışında bulunan ve rengi yeşil olan çanak yapraklar, alt kısımda birleşerek bir boru oluştururlar, bu boruya kaliks ismi verilir.
Üst kısımda beş parçalı olup, her parçada dipten gelen ve çoğu kez uca kadar uzayan damarlar vardır ve üzerinde tüyler bulunmaktadır.

Taç yapraklar; bayrak yaprak en büyük taç yaprağına söylenmektedir. Bayrak yaprak alt kısımda birleşmiş ve Corolla ismi verilen bir boru meydana getirmiştir. Böcekleri çiçeğe çekmede bayrak yaprağın gösterişli oluşu etkili olmaktadır. Kanatçıklar çiçekte iki tane olarak yanlarda yer alırlar. Çiçek açmadan evvel kayıkçığa çok yakın olup, kayıkçıkla beraber generatif organların korunmasına yardım ederler.

Kayıkçık iki taç yaprağın bir kenar boyunca birleşmesinden meydana gelmektedir. Kayıkçıklar içerisinde erkek ve dişi organlar bulunmaktadır ve özellikle çiçek açmadan önce kayıkçık tarafından dış etkenlerden korunmuş olur.

Erkek organlar; erkek organ iki parçalılık durumu gösteren on adet 6-8 mm uzunluktaki flamentten meydana gelmiştir.

Dişi organ; dişi organ, yumurtalık, dişicik borusu ve dişicik tepesinden oluşmaktadır. Yumurtalık içerisinde 24 tohum taslağı taşır ve tek karpelden meydana gelmiştir. Dişicik borusu çıplak, 3-4 mm uzunluğundadır.

Çiçek tablası; nohut çiçeği organlarının oturduğu kısma verilen isimdir.

Nohut bitkisinde 3 tip tozlama yöntemi kullanılmaktadır


Sürtme yöntemi; kısırlaştırma sırasında kayıkçık parça parça koparılıp atılır. Nohut çiçeği tozu kesecikleri, tozlanacak olan dişicik tepesine dikkatlice sürülerek tozlama yapılmaktadır ve çiçeğin bayrak yaprağı daha sonra dikkatli bir biçimde çiçeğe zarar vermeden kapatılır.

Bükme, çengel yöntemi; bu yöntemde tozlayıcı olarak kullanılan tepeciğin tozlanacak tepecik üzerine konmasıdır. Çiçek tozunu taşıyan tepeciğin tozlanacak tepecik üzerine takılma güçlüğü ve küçük bir harekette düşmesi bu yöntemin olumsuz yönleridir.

Tekrar tozlama; tarla şartlarında tozlama başarısı genellikle çok azdır. Bu sebeple en iyi sonuç aynı tomurcuğun 1-2 gün arayla tekrar tozlanmasıyla sağlanabilir.

Melezleme için nohut çiçeği seçimi


Kısırlatma ve tozlatma için seçilecek çiçeklerde anterler tozlamaya yakın fakat patlamamış şekilde olmalıdır. Nohut çiçeklerinde genel olarak en uygun kısırlatma zamanı çiçek açmadan bir gün önceki evredir. Bu dönemde çiçek tomurcuğunda bayrak yaprak çok açık yeşilimsi beyaz renktedir.

Melezlemede etkili faktörler nelerdir?

Kuruma; düşük sıcaklık ve nemde melezlemeden sonra nohut çiçeğinin içi kurursa çiçek tane tutmaz.

Sıcaklık; yüksek veya düşük sıcaklıklar döllenmeyi etkilemektedir.

Işık; gün ışığı döllenme üzerine etkilidir. Aşırı sıcaklarda döllenmeden sonra çiçeklerin gölgede bırakılması başarıyı artırmaktadır. Melezleme çalışmalarının başarılı olmasında, en büyük etkenlerden biri de çalışan kişilerinde, bitkinin morfolojik, biyolojik ve fizyolojisini iyi bilmesi, sabırlı ve titiz çalışmaları çok önemlidir.
19.01.2024 18:45:20
Nohut Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Çiçeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Nohut Çiçeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024