Nohut Çeşitleri
Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerinin havanın özgür azotunu saptama etmesi açısından hububat- yemeklik ehemmiyeti çok fazladır.
Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler istikametinden çok fazla zengin yer alması buna bağlı olarak, yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde önemli roller oynamıştır. Nohuttan tane renginde beyazdan siyaha denli 20 nitelik müşahede edilmektedir.
DİYAR-95- 50-75 cm boyunda, yüksek gelişen, ortada derecede dallanan nebat yapısına sahiptir.
- Tane Özelliği: Krem tohum rengine sahip, iri taneli, koçbaşı dane biçimde, 100 adet kilosu 40-45 g 'dır. Pişme hali iyidir.
- Tarımsal Özelliği: Kışa dayanması toleranslı, kurağa sağlam, geççi tek çeşittir. Kışlık ekim amaçlı uygundur.
- Verim Özelliği: Randımanlı (Ortalama 150-200 kg/dekar)
- Hastalık Zarar Veren Hali: Antraknoza sağlam
- Tavsiye Edilen Bölgeler Tüm bölgelerde yetiştirilebilir.
GÖKÇE -Nohut- Hasat anında nebat boyu 30-35 cm, Bitkide aşağı yukarı dal sayısı 3-4 adettir.
- Tarımsal Özellikler: Olgunlaşma gün sayısı 105-110 durumda olan erkenci, Kurağa ve yatmaya sağlam, dökmeyen tek çeşittir.
- Verim Nitelikleri: Uygun yetiştirme taktiği ve normal abuhava koşullarında aşağı yukarı randıman 150-200 kg/da içerisindedir.
- Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına (Ascochyta rabiei) ortada dayanıklıdır.
- Teknolojik Özellikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 45-47 g, Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 50-62 dk.
- Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin nohut yetiştirilen alanlarına önerilmektedir.
- Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut Ekim Alanlarının %15'inde yetiştirilmekte, 90.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 99 milyon YTL katkıda yer almaktadır.
TİGEM - Yarı yüksek, 30-35 cm boyunda, dal sayısı 3-4 adettir.
- Tarımsal Nitelikleri: Adaptasyon yeteneği fazla yüksek, Adet dökmeyen ve bununla birlikte olgunlaşan, Ekimden 100-110 gün ardından hasat olgunluğuna iştirak eden, Makineli hasada uyumlu tek çeşittir.
- Verim Nitelikleri: Ortalama randıman 160-200 kg/da aralarında değişmektedir.
- Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına ortada dayanıklıdır.
- Teknolojik Nitelikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 47-48 g, Elek tahlilinde 9 mm de %36,5 oranında, 8 mm de %62,5 oranında adet elde edilmektedir. Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 95 dakikadır.
- Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
- Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut ekim Alanlarındaki tahmini %0, bir hisse ile uyumlu fiyat bağlamda mühim tek katkısı bulunmamaktadır.
UZUNLU-99 -Nohut- Bitki boyu 45-50 cm, yüksek gelişen, fazla yüksekte bakla bağlayan, dal sayısı 2-3 adet durumda olan tek çeşittir.
- Tarımsal Nitelikleri: Ekimden ardından 100-110 gün aralarında hasat olgunluğuna gelmektedir. Tane dökme görülmemekte ve nebat üstünde olgunlaşma bununla birlikte olmaktadır.
- Verim Nitelikleri: Tane verimi 150-175 kg/da aralarında değişmektedir.
- Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına karşın toleranslıdır.
- Teknolojik Nitelikleri: Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 adeti 50-51 gram, elek tahlili ise %38.8 oranında 9 mm, %42.5 oranında 8 mm ve %17.3 oranında 7 mm adet elde edilmektedir. Yıl pişme ömrü 75 dakikadır.
- Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile aynı ekolojilere önerilmektedir.
AKÇİN-91 -Nohut- Dik gelişen tek çeşittir. Hasat anında boyu 40-45 cm ve dal sayısı 3-5 adettir.
- Tarımsal Nitelikleri: Kurağa sağlam ve Ortada erkenci (110-115 gün)'dir.
20.01.2024 04:16:26
Nohut Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|