Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerinin havanın özgür azotunu saptama etmesi açısından hububat- yemeklik ehemmiyeti çok fazladır.

Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler istikametinden çok fazla zengin yer alması buna bağlı olarak, yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde önemli roller oynamıştır. Nohuttan tane renginde beyazdan siyaha denli 20 nitelik müşahede edilmektedir.

DİYAR-95

  • 50-75 cm boyunda, yüksek gelişen, ortada derecede dallanan nebat yapısına sahiptir.
  • Tane Özelliği: Krem tohum rengine sahip, iri taneli, koçbaşı dane biçimde, 100 adet kilosu 40-45 g 'dır. Pişme hali iyidir.
  • Tarımsal Özelliği: Kışa dayanması toleranslı, kurağa sağlam, geççi tek çeşittir. Kışlık ekim amaçlı uygundur.
  • Verim Özelliği: Randımanlı (Ortalama 150-200 kg/dekar)
  • Hastalık Zarar Veren Hali: Antraknoza sağlam
  • Tavsiye Edilen Bölgeler Tüm bölgelerde yetiştirilebilir.

GÖKÇE -Nohut

  • Hasat anında nebat boyu 30-35 cm, Bitkide aşağı yukarı dal sayısı 3-4 adettir.
  • Tarımsal Özellikler: Olgunlaşma gün sayısı 105-110 durumda olan erkenci, Kurağa ve yatmaya sağlam, dökmeyen tek çeşittir.
  • Verim Nitelikleri: Uygun yetiştirme taktiği ve normal abuhava koşullarında aşağı yukarı randıman 150-200 kg/da içerisindedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına (Ascochyta rabiei) ortada dayanıklıdır.
  • Teknolojik Özellikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 45-47 g, Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 50-62 dk.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin nohut yetiştirilen alanlarına önerilmektedir.
  • Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut Ekim Alanlarının %15'inde yetiştirilmekte, 90.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 99 milyon YTL katkıda yer almaktadır.
TİGEM
  • Yarı yüksek, 30-35 cm boyunda, dal sayısı 3-4 adettir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Adaptasyon yeteneği fazla yüksek, Adet dökmeyen ve bununla birlikte olgunlaşan, Ekimden 100-110 gün ardından hasat olgunluğuna iştirak eden, Makineli hasada uyumlu tek çeşittir.
  • Verim Nitelikleri: Ortalama randıman 160-200 kg/da aralarında değişmektedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına ortada dayanıklıdır.
  • Teknolojik Nitelikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 47-48 g, Elek tahlilinde 9 mm de %36,5 oranında, 8 mm de %62,5 oranında adet elde edilmektedir. Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 95 dakikadır.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
  • Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut ekim Alanlarındaki tahmini %0, bir hisse ile uyumlu fiyat bağlamda mühim tek katkısı bulunmamaktadır.

UZUNLU-99 -Nohut

  • Bitki boyu 45-50 cm, yüksek gelişen, fazla yüksekte bakla bağlayan, dal sayısı 2-3 adet durumda olan tek çeşittir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Ekimden ardından 100-110 gün aralarında hasat olgunluğuna gelmektedir. Tane dökme görülmemekte ve nebat üstünde olgunlaşma bununla birlikte olmaktadır.
  • Verim Nitelikleri: Tane verimi 150-175 kg/da aralarında değişmektedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına karşın toleranslıdır.
  • Teknolojik Nitelikleri: Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 adeti 50-51 gram, elek tahlili ise %38.8 oranında 9 mm, %42.5 oranında 8 mm ve %17.3 oranında 7 mm adet elde edilmektedir. Yıl pişme ömrü 75 dakikadır.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile aynı ekolojilere önerilmektedir.
AKÇİN-91 -Nohut
  • Dik gelişen tek çeşittir. Hasat anında boyu 40-45 cm ve dal sayısı 3-5 adettir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Kurağa sağlam ve Ortada erkenci (110-115 gün)'dir.

20.01.2024 04:16:26
Nohut Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Nohut Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

Azkan Nohut

Azkan Nohut: Soğuk ve kurak iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan azkan nohut orta derecede dallanmış olan ve dik gelişen yemeklik bir nohut ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024