Nohut Böreği
Nohut Böreği, değişik lezzetlere açık olanlar ve mükemmel bir börek yemek isteyenler için ısrarla nohut böreğini tavsiye edebiliriz. Elde incecik açılan yufkalarla hazırlanan ve çıtır çıtır ağızlarda dağılan bir kıvam alan nohut böreğinin baharatlarla tatlandırılan nohutlu iç harcı ile bu böreğin doyumsuz lezzeti damaklarınızı şenlendirirken sevdikleriniz ve konuklarınız içinde gururla ikram edebileceğiniz nohut böreğini sizlerde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Nohut Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Nohut Böreği Hamuru için- 1 tane yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Yarım adet limon suyu
- 2 çay bardağı ılık su
- 1 paket kabartma tozu
- Yeteri kadar tuz
- Yeteri kadar elenmiş un
Hamur Açmak için- Yarım su bardağı buğday nişastası
- Yarım su bardağı elenmiş un
Nohut Böreği Üzeri için- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Yeteri kadar susam veya çörek otu
Nohut Böreği Nasıl Yapılır?
Nohut böreği yapımına ilk olarak hamurumuzu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabımıza öncelikle 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, yarım limon suyu, 2 çay bardağı ılık su, yeteri kadar tuz ve 1 paket kabartma tozu ilave ederek karışımı elimizle karıştırarak harmanladıktan sonra üzerine elenmiş unumuzu azar azar ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayalım.
Elde edilecek hamur yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar iyice yoğurup hamurumuzu toplayarak üzerine nemli bir bez kapatarak 10-15 dakika kadar dinlenmesi için beklemeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken bizde böreğimizin iç harcını hazırlamak için önceden ıslatılarak yumuşayıncaya kadar basınçlı tencerede haşladığımız 3 su bardağı nohudu rondodan geçirerek veya döverek iyice ezip püre şekline getirelim. Ardından ezilen nohutların üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım tatlı kaşığı kimyon yeteri kadar tuz ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz ilave ederek iç harcımızı iyice harmanlayarak karıştırarak bir kenarda bekletelim.
Daha sonra yoğurarak dinlenmeye bıraktığımız hamurdan mandalina iriliğinde parçalar kopartarak beze şekline getirerek un serpiştirilmiş bir tepsiye yan yana sıralayalım. Beze işleminden sonra mutfak tezgâhımızın üzerine yarım su bardağı buğday nişastası ile yarım su bardağı unu karıştırarak serpiştirip bezeleri tek tek incecik yufkalar şeklinde açalım. Ardından açılan ilk yufkayı sıvı yağ ile boşluk kalmayacak şekilde yağladıktan sonra yufkanın her yerine gelecek şekilde nohutlu iç harçtan dökerek yayalım. İç harç yayılan yufkayı bir kenarından başlayarak rulo şeklinde yuvarlayarak saralım. Kalan diğer bezeler de aynı şekilde sarıldıktan sonra sıvı yağ ile yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine yan yana döşeyelim. Hazır hale gelen börekleri istediğimiz şekilde keserek dilimleyelim. Nohut böreğimizin üzeri için bir kabın içine 2 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 adet yumurta ilave edip iyice çırptıktan sonra karışımı böreklerin üzerine dökerek her tarafını bulayıp üzerine susam veya çörek otu serpiştirelim. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına sürelim ve böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartıp sıcak sıcak servise sunalım.
Afiyet olsun.
20.01.2024 02:12:21
Nohut Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|