Nohut Bitkisi

Nohut Bitkisi, Nohut, geçmişi oldukça eskiye dayanan, yaklaşık sekiz bin yıllık bir geçmişi olan ve baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Ülkemizde kurak iklime sahip her bölgede kolaylıkla tarımı yapılmaktadır. Nohut bitkisi sıcağa oldukça dayanıklıdır ve yetiştirilmesi sırasında su istemez. Tohum ile çoğalan bu bitki yılda bir kez yetiştirilebilmektedir.
Yılda yalnız bir kez hasat alınabilir ve her yıl tohum ekme işlemi tekrar edilmelidir. Nohut bitkisi ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yetiştirilmektedir. Nohut bitkisinde tohum sarı, koyu sarı ve nadiren de siyah renklidir. Bu bitkinin boyu yurdumuzda elli santime ulaşmaktadır. Yaprakları küçüktür ve ancak 15 mm büyüklüğe ulaşabilir. Nohut bitki üzerinde kapsüllerin içine yerleşmiş şekilde bulunur. Nohut olgunlaşmayla birlikte hasat edilir ve bu kapsüller içinden çıkarılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Nohut oldukça besleyici ve kaliteli bir üründür. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran nohut Arap mutfağından Hint mutfağına, Türk mutfağından Afrika mutfağına kadar birçok kültürü etkilemiş ve yer edinmiş bir yiyecektir. Nohut yüksek besin değeri ile oldukça fazla tercih edilen bir bakliyattır. Kuru ve sert bir yapısı olan nohut ıslatılmadan tüketilemez. Genellikle yemeklerde, turşularda ve salatalarda kullanılmaktadır. En çok tercih şekli yemek olan nohut kavrularak leblebi şeklinde de tüketilmektedir. Nohut ekimi yapılan yöreye göre farklı cinslerde ve büyüklüklerde olabilir.

Nohut Yemeği Malzemeleri

  • İki su bardağı nohut
  • Bir adet orta boy soğan
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı salça
  • İki yüz elli gram kuş başı doğranmış et
  • Altı su bardağı su
  • Tuz, karabiber ve nane

Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?


Nohut yemeğine başlanmadan önce nohutların bir gün önceden ıslatılmış olması gerekmektedir. Derin bir tencere içerisine yağ koyularak ince bir şekilde doğranmış olan soğanlar eklenir ve hafif kavrulduktan sonra üzerine salça ve etler de eklenerek kavurma işlemi bir müddet devam eder. Ardından nohutlar, tuz ve baharatlarda eklenerek üzerine suyu eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişme sırasında suyun azalması durumunda üzerine su ilave edilebilir. Pişirme işleminin kısa sürmesi için düdüklü tencerede tercih edilebilir.
21.01.2024 08:48:56
Nohut Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Bitkisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Nohut Bitkisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024