Kuşbaşılı Nohut

Kuşbaşılı nohut; yemeğini her halde sevmeyen yoktur. Nohut ve nohut ile yapılan her yemek bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Nohut henüz yeşil iken de tüketilebilen ve çok fazla faydası olan bir besin değeridir. Nohut yemeğini mümkün olduğu kadar ekmeksiz tüketmeye özen gösterin. Zaten ekmek kadar kalorili olan bu yemeğin yanında bir de ekmek yerseniz bir süre sonra fazla kilolarınızdan dert yanabilirsiniz.
Nohut yemeği kıymalı olarak yapılabileceği gibi kuşbaşılı ya da kemikli etle de yapılabilir. Nohut gibi faydalı bir nimetten çok daha fazla istifade edebilmek için derin dondurucuda mutlaka haşlanmış nohut bulundurmaya özen gösterin. Haşlanmış nohudu pilavlarda, çorbalarda köfte yemeklerinde bol miktarda tüketmeye dikkat edin. Nohut emeğinin güzel olmasını istiyorsanız salça ve yağ yönünden elinizin cömert olması gerekir. Ayrıca bazı nohutlar daha lezzetli olabilir. Bu nedenle mümkünse kullanacağınız nohudu Isparta gibi illerden getirmeye dikkat edin. Size son bir püf noktası daha söyleme istiyorum. Nohudu ıslattığınızda bol ılık su kullanın. Nohut bu aşamada iken ne kadar suda beklerse pişerken o kadar az su çeker. Böylece hem yemek daha lezzetli olur hem de nohutlar lapa gibi bir görüntüde olmaz.

Kuşbaşılı nohut için gerekli malzemeler

  • 2,5 su bardağı nohut,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 300 gr. Kuşbaşı dana eti,
  • 2 çorba kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 2 adet kuru soğan,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Karabiber,
  • Pul biber,
  • Sıcak su.

Kuşbaşılı Nohut Nasıl Yapılır?


Kuşbaşılı nohut yemeğinin yapımı çok kolaydır. Fakat öncelikle bir gece öncesinden yani yaklaşık 24 saat önceden nohudu yukarıda belirtilen şeylere dikkat ederek ıslatmanız gerekir. Nohudu ıslattığınızda serin yerde muhafaza etmeyi de ihmal etmeyin. Nohut henüz pişmemiş olsa da çabuk bozulur. Islattığınız nohudu süzün ve birkaç kez yıkayıp suyunu süzün. Ben nohut yemeğini genellikle düdüklü tencerede pişiriyorum. Buna göre kuru soğanı yemeklik doğrayın. Daha sonra düdüklü tencerenin içerisinde kuşbaşı et ile sıvı yağın içerisinde biraz soteleyin. Bu işlemi kısa tutabilirsiniz. Üzerine salçaların tamamını ve yıkanan nohutları da ekleyin ve bir iki kez karıştırarak yemeğin suyunu ilave edin. Yemeğin suyu nohutları hizasını nohut miktarı kadar geçsin. Üzerine de baharatları ve tuzu ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Benim tencerem sıradan bir düdüklü tencere nohut ise normal sürede pişen cinste bir nohut. Bu nedenle düdüklü tencerenin düdüğünü kapattıktan sonra yaklaşık 1 saat daha kaynattığımda kuşbaşılı nohut yemeği pişmiş oluyor.

20.01.2024 03:25:48
Kuşbaşılı Nohut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuşbaşılı Nohut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuşbaşılı Nohut"
Ben kış aylarında sıcak ve besin değer yüksek sulu yemekler tüketmeyi seviyorum. Ben akşam emeği için eşime nohut sulusu yapmak içi bir gün önceden nohutları suda ısladım. Kuşbaşılı nohut sulu yemeği yapacağım. Bana güzel ve lezzetli bir kuşbakışı nohut sulusu tarifi verir misiniz?
Bilsun . 03.11.2018 08:50:37

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024