Havuçlu Nohut Yemeği

Havuçlu Nohut Yemeği, Nohut, baklagiller ailesindendir. Türkiye'de yetiştiği yerler Güney Anadolu, Batı ve Orta Anadoludur. Nohut yemeklik baklagillerden bir bitki türüdür. Nohut derin bir kazık köke sahiptir. Toprak içerisinde tam 50-60 santimetre kadar derine girer. Çok fazla yan kökü bulunur. Bu kökler toprak yüzeyine yakın böbrek biçiminde nodoziteler (Yumrular) ihtiva etmektedir.
Gövdesinin toprağa yakın yaprak koltuklarından ortaya çıkan çiçek sapları ve çiçekleri taşar. Çiçekleri beşli olur mavimsi, beyaz ve pembe renkte çiçekleri olur. Kendi çiçek tozları ile döllenme yapar. Tohumları çakıldak ve kapçık ismini alan torbala içinde meydana gelmektedirler. Tohumları ise şekil, renk ve büyüklük açısından farklılık göstermektedir. Kahverengi, beyaz, krem ve sarı renkte olurlar. Nohut kurağa karşı oldukça dayanıklı olur bunun içinde yarı kurak ve kurak bölgelerde yetişir. Nohut toprak isteği az olan bir bitki türüdür. Kireçli ve kumlu topraklarda çok iyi büyür nohut için kumlu ve tınlı topraklar en uygun topraklardır. Nohut herkes tarafından sevilen bir bakliyat olduğundan dolayı özellikle de akşam yemeklerinde sıkça yapılmaktadır.

Havuçlu Nohut Yemeği İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • Yarım çay kaşığı toz şeker
  • Üç, dört su bardağı nohut
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir tane havuç
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Et suyu eğer buzlukta varsa bir bardak yeter
  • Bir orta boy büyüklüğünde kuru soğan
  • Bir kâse maydanoz sapları ile birlikte
  • Bir büyük yemek kaşığı tereyağı

Havuçlu Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?


Bu enfes yemek için ilk önce nohutları düdüklü tencere içinde haşlayın.
Bir gece öncesinden bekletmiş iseniz veya buzluktan çıkardıysanız yirmi ya da kırk dakika düdüklü tencere içinde pişirin. Düdüklü tencere hem baklagillerin gazını alır hemide zamandan kazandırır. Daha sonra düdüklü içinden almış olduğunuz nohudun bütün suyunu süzün ve hiç yıkamadan süzgeç içinde bekletin. Daha sonra başka bir tencere içinde ay şeklinde doğramış olduğunuz soğanları tereyağı içinde rengi dönene kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine maydanozları, salçayı ve havuçları da ilave ederek iyice karıştırın daha sonra et suyu ile tuzu da ilave edin. Havuçlu nohut yemeği kaynadıktan sonra da biraz sıcak su ilave ederek yemeğin altını kısın. Kısık ateş üzerinde pişirmeye devam edin. Yaklaşık olarak 45 dakikada pişer. Havuçlu nohut yemeği pişer iken ocağı altını kapatmadan önce tadın bakarak nohutta istediğiniz yumuşaklığı kontrol edebilirsiniz. Mis gibi havuçlu nohut yemeği servise hazır yanında pirinç pilavı ve turşu ile servis yapın.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 11:43:50
Havuçlu Nohut Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Havuçlu Nohut Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Havuçlu Nohut Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024