Güveçte Nohut

Güveçte nohut: Nohut Türk mutfağının olmazsa olmaz ve kış aylarının vazgeçilmez bir bakliyatıdır. Çoğu ev hanımlarının ne pişirsem düşüncesinden kurtaran nohudun oldukça fazla çeşit yemeği yapılmaktadır. Nohut yahnisi, etli nohut yemeği, güveç de nohut bunlardan sadece bir kaçıdır Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen bu bitkinin üretimi de oldukça zahmetlidir.
Yurdumuzun kırsal kesimlerinde oldukça fazla üretilmektedir. Nohut bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Boyu 40 ile 50 cm uzamakta olan bu bitkinin tek bir dalında en az 20 30 gr sebzesi bulunmaktadır. Nohut tarlada olduğu yerde kuruduktan sonra yolunan bir bitkidir. Tazeyken de tüketilen bu bitkinin yüzeyi oldukça çoraktır. Eski zamanlarda çeşitli hayvanların arkasına takılan el yapımı ve insan gücü gerektiren döğenlerle yere serilen nohutlar ezilerek taneleri çıkartılırdı. Günümüzde ise çeşitli makinalar kullanılarak çır çır makinası, patoslar kullanılarak elde edilmektedir. Bin bir zahmetle üretilen nohut market reyonlarında farlı markalar adı altında kendisine yer bulmuştur. Market reyonlarından mutfaklarımıza gelen nohut sofralarımızın da baş tacıdır. Soba kültürünü hala devam ettiren köylerimizde kuzine sobaların sütünde mis gibi toprak kokusuyla güveçte nohut pişerken fırınında da nohut kavrulabilir. Şehirlerde ise güveçte nohut ve benzeri diğer yemekler genellikle mahalle aralarında bulunan pişirim taş fırınlara verilmektedir.

Güveçte Nohut Tarifi İçin Malzemeleri<
/H2>
  • Bir kilo kuzu kaburga,
  • Yarım kilo nohut
  • Yarım kilo küçük kuru soğan arpacık soğan
  • İki veya dört adet sivri biber,
  • Bir yemek kaşığı biber salçası,
  • Bir yemek kaşığı domates salçası,
  • Bir tatlı kaşığı pul biber isteğe göre daha fazla,
  • Bir buçuk tatlı kaşığı tuz,
  • İsteğe göre iki adet domates,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ

Güveçte Nohut Nasıl Yapılır?


Büyükçe bir güvecin içine kabukları soyup küp-küp doğradığımız iki adet domatesi seriyoruz. Daha sonra küçük parçalara ayırdığımız bir kilo kuzu kaburgayı iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra domateslerin üstüne diziyoruz. Temizleyip yıkadığımız küçük soğanları da etin üzerine diziyoruz daha sonra bir gün önceden ıslattığımız yarım kilo nohudu koyuyoruz. Ayrı bir tavada sıvı yağla birlikte domates ve biber salçasını kavuruyoruz pul biberini de ilave ettikten sonra tuz atıp güvecin içine döküyoruz. Üstünde nohutların üstü 3 veya 4 parmak kapanacak şekilde su ilave edip varsa güvecin kendi kapağı yoksa alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Varsa evde sobanın üstünde ağır ağır yoksa ocakta kısık ateşte 2 saat pişirelim. Dilerseniz mahallenizdeki bir pişirim fırınına da yollayarak pişirebilirsiniz.

Nohudun insan sağlığına faydalarından bazıları

  • Cilt sağlığını korur,
  • Sac sağlığı için faydalıdır,
  • Açlık hissini yatıştırır,
  • Kolesterolü dengeler,
  • Kalp sağlığını korur,
  • Bağışıklık sistemini korur,
  • Kadın sağlığı için oldukça faydalıdır,
  • Enerji verir,
  • Kemik sağlığını korur,
  • Nohut demir yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Anne adaylarının genelinde ve bebek emzirirken tüketmeleri oldukça önemlidir. Nohut yüksek miktarda içerdiği vitamin ve mineraller birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıklarda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde kabızlığı önler bağırsakları çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur. Nohut taze iken fazla tüketiminde ishale yol açabilir bu yüzden dikkatli tüketmek gerekir.
19.01.2024 01:49:36
Güveçte Nohut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Güveçte Nohut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Güveçte Nohut"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024