Güveçte Nohut
Güveçte nohut: Nohut Türk mutfağının olmazsa olmaz ve kış aylarının vazgeçilmez bir bakliyatıdır. Çoğu ev hanımlarının ne pişirsem düşüncesinden kurtaran nohudun oldukça fazla çeşit yemeği yapılmaktadır. Nohut yahnisi, etli nohut yemeği, güveç de nohut bunlardan sadece bir kaçıdır Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen bu bitkinin üretimi de oldukça zahmetlidir.
Yurdumuzun kırsal kesimlerinde oldukça fazla üretilmektedir. Nohut bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Boyu 40 ile 50 cm uzamakta olan bu bitkinin tek bir dalında en az 20 30 gr sebzesi bulunmaktadır. Nohut tarlada olduğu yerde kuruduktan sonra yolunan bir bitkidir. Tazeyken de tüketilen bu bitkinin yüzeyi oldukça çoraktır. Eski zamanlarda çeşitli hayvanların arkasına takılan el yapımı ve insan gücü gerektiren döğenlerle yere serilen nohutlar ezilerek taneleri çıkartılırdı. Günümüzde ise çeşitli makinalar kullanılarak çır çır makinası, patoslar kullanılarak elde edilmektedir. Bin bir zahmetle üretilen nohut market reyonlarında farlı markalar adı altında kendisine yer bulmuştur. Market reyonlarından mutfaklarımıza gelen nohut sofralarımızın da baş tacıdır. Soba kültürünü hala devam ettiren köylerimizde kuzine sobaların sütünde mis gibi toprak kokusuyla güveçte nohut pişerken fırınında da nohut kavrulabilir. Şehirlerde ise güveçte nohut ve benzeri diğer yemekler genellikle mahalle aralarında bulunan pişirim taş fırınlara verilmektedir.
Güveçte Nohut Tarifi İçin Malzemeleri<
/H2>- Bir kilo kuzu kaburga,
- Yarım kilo nohut
- Yarım kilo küçük kuru soğan arpacık soğan
- İki veya dört adet sivri biber,
- Bir yemek kaşığı biber salçası,
- Bir yemek kaşığı domates salçası,
- Bir tatlı kaşığı pul biber isteğe göre daha fazla,
- Bir buçuk tatlı kaşığı tuz,
- İsteğe göre iki adet domates,
- Bir çay bardağı sıvı yağ
Güveçte Nohut Nasıl Yapılır?
Büyükçe bir güvecin içine kabukları soyup küp-küp doğradığımız iki adet domatesi seriyoruz. Daha sonra küçük parçalara ayırdığımız bir kilo kuzu kaburgayı iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra domateslerin üstüne diziyoruz. Temizleyip yıkadığımız küçük soğanları da etin üzerine diziyoruz daha sonra bir gün önceden ıslattığımız yarım kilo nohudu koyuyoruz. Ayrı bir tavada sıvı yağla birlikte domates ve biber salçasını kavuruyoruz pul biberini de ilave ettikten sonra tuz atıp güvecin içine döküyoruz. Üstünde nohutların üstü 3 veya 4 parmak kapanacak şekilde su ilave edip varsa güvecin kendi kapağı yoksa alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Varsa evde sobanın üstünde ağır ağır yoksa ocakta kısık ateşte 2 saat pişirelim. Dilerseniz mahallenizdeki bir pişirim fırınına da yollayarak pişirebilirsiniz.
Nohudun insan sağlığına faydalarından bazıları- Cilt sağlığını korur,
- Sac sağlığı için faydalıdır,
- Açlık hissini yatıştırır,
- Kolesterolü dengeler,
- Kalp sağlığını korur,
- Bağışıklık sistemini korur,
- Kadın sağlığı için oldukça faydalıdır,
- Enerji verir,
- Kemik sağlığını korur,
- Nohut demir yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Anne adaylarının genelinde ve bebek emzirirken tüketmeleri oldukça önemlidir. Nohut yüksek miktarda içerdiği vitamin ve mineraller birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıklarda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde kabızlığı önler bağırsakları çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur. Nohut taze iken fazla tüketiminde ishale yol açabilir bu yüzden dikkatli tüketmek gerekir.
19.01.2024 01:49:36
Güveçte Nohut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|