Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Çiçek açtıktan sonra nohut oluşmaya başlar ilk önce içi yeşil olur. Olgunlaşmaya başladıkça rengi döner bazen sarı, bazen kremsi ve hatta siyah da olabilir. Ağustos ayın da hasadına başlanır.
Hasattan sonra nohut leblebilik ekildi ise leblebi yemeklik ise ayrı ayrı hasat edilir. Nohuttan yemek ve çorbalar yapılır. Mutfaklar da vaz geçilmez bir lezzettir. Birçok yemeğin içinde de çeşni olarak kullanılır.
Nohut birçok şekilde yemeği yapılır. Biz bugün etsiz nohut yemeği yapalım. Belki bir çoğumuz etli olarak pişiriyoruz. İnanın etsiz de çok lezzetli oluyor.
- 3 su bardağı nohut
- 2 baş orta boy soğan
- 2 adet sivri birer
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Biraz sıvı yağ
- Karabiber
- Kaynar su (İsterseniz et suyu da kullanabilirsiniz)
Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?
Nohutları bir gece önceden sıcak su ile ıslatalım. Nohutları pişireceğimiz zaman nohudun ilk suyunu dökelim. O su gazlı olur. Nohutları yıkayıp süzmeye bırakalım. Sonra düdüklü ya da normal bir tencere alalım ve içine sıvı yağı koyalım. Soğanları ince ince doğrayalım ve tencereye koyalım. Tencereyi ocağa alıp soğanları kavuralım.
Daha sonra biberleri yıkayıp yemeklik doğrayıp onu da tencereye alıp soğanlarla birlikte kavuralım. Kavurduktan sonra salçayı da ekleyelim ve nohudu da ilave edip biraz karıştıralım. Tuz ve karabiberi de ekleyip suyunu koyalım. Su nohudun üzerini geçecek kadar koyalım ve kapağını kapatalım. Eğer düdüklü de pişirecekseniz 15 dakika yeterli olacak. Nohudun piştiğinden emin olunca ocağın altını kapayalım. Sonra servis tabağına alalım ve yanına pilav ile soğan salatası ile servis yapalım.