Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğu yörelerinde doyurucu olduğunda ana yemek olarak bilinmekte. Ekşili nohut yemeğini yeni nesil kadınlar bilmez.
Eskiden ninelerimiz kış aylarında bol bol ekşili nohut yemeğini yapmaktaydı.

Ekşili Nohut Yemeği Malzemeleri

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sumak ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet rendelenmiş domates

Bulgur köftesi için

  • 4 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ekşili Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?


Ekşili nohut yemeğine bulgur köftesini yapmak ile başlayalım. Küçük derin bir tencerenin içine bulguru, irmiği, tuzu ve salçayı ekleyin daha sonra üzerine sıcak suyu ilave edip orta ateşte kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra bulguru ocaktan indirin soğuyana kadar tencerenin kapağını açmayın. Soğumuş olan bulgurun üzerine unu ilave edip yoğurmaya başlayın.
Yumuşak bir hamur elde edikten sonra ekşili nohut yemeğinin köftelerini yapmaya başlayalım. Yoğurmuş olduğumuz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp bir tepsi yuvarlıyoruz. Yuvarlamış olduğumuz ekşili nohut yemeğinin köftelerinin üzerine birbirine yapışmaması için un serpip tepsiyi hafif sallayın. Köfteleri yuvarlama işlemi bittikten sonra sıra geldi ekşili nohut yemeğinin sosuna hazırlamaya. Derin bir tencerenin içerisine tereyağını eritin ardında salçayı ilave edin ve kavurmaya başlayın. Salçanın kokusu çıktıktan sonra kırmızı toz biberini ekleyin. Daha sonra rendelemiş olduğunuz domatesi suyunu salçalı karışıma ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Domatesler suyunu çektikten sonra sıcak suyu ilave edin ve kaynama bırakın. Kaynamış olan suyun içerine ekşili nohut yemeğinin köftelerini koyun ve köftelerin yapışmamasını engellemek için 10 dakika da bir büyük bir kaşık yardımı ile karıştırın. Köfteleri 20 dakika kaynadıktan sonra nohut ve sumak ekşisini de ilave edip 10 dakika daha kaynatın. Ekşili nohut yemeğini ocaktan 2-3 dakika indirmeden önce nane ve tuzunu ilave edip ondan sonra ocaktan indirin. Ekşili Nohut yemeğini sıcak servis yapılmalı.

Afiyet Olsun.

21.01.2024 15:00:54
Ekşili Nohut Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekşili Nohut Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ekşili Nohut Yemeği"
İyi günler benim en sevdiğim yemekler arasındadır nohut yemeği. Ama bir arkadaşa yemeğe gittik ve orada ekşili nohut yemeği yedik. Oldukça lezzetliydi ve yapmak istedim güzel yapamadım. size zahmet ekşili nohut yemeğini yapmak için malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır. Bu yemeğin en püf noktası nedir bunu da söylerseniz sevinirim.
Okay . 30.08.2018

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunluk...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

Azkan Nohut

Azkan Nohut: Soğuk ve kurak iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan azkan nohut orta derecede dallanmış olan ve dik gelişen yemeklik bir nohut ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024