Kıymalı Nohut Yemeği

Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunlukla tercih edilen yemeği olan kıymalı nohudun bünyesinde barındırdığı bol miktardaki vitaminler sayesinde sağlıklı bir yemek olan nohut kişilerde iştah açar, vücuda kuvvet verir, zihni güçlendirmesinin yanı sıra sindirim sistemi üzerinde de oldukça olumlu etkiler sağlar.
Ayrıca ödem sorunu olan kişiler nohut tükettiklerinde ödem şikâyeti en aza iner. Sağlıklı bir bakliyat türü olan nohut mideye iyi gelmesi ile de bilinmektedir. İnsan sağlığı açısından pek çok faydaları olan nohudu kış ayları boyunca sofralardan eksik etmeyerek sizlerde hem kıymalı nohut yemeğinin mükemmel lezzetinden hem de vücuda vermiş olduğu faydalardan yararlanmış olursunuz.

Kıymalı Nohut Yemeği İçin Gerekli Malzemeleri

  • Yarım kg bir gece önceden ılık su ile ıslatılmış nohut
  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı dolusu karabiber
  • 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kadar kimyon
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar kaynar su

Kıymalı Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?


Kıymalı nohut yemeği hazırlığımıza bir gece öncesinden yarım kg nohudu ılık su yardımıyla ıslatarak başlayalım ve nohudun daha iyi pişmesi açısından düdüklü tencerede yemeğimizi pişirmeye başlayalım.
Islanarak kabaran nohutların ıslama suyunu döktükten sonra bir süzgecin içine alarak suyun altından geçirerek süzülmesi için bırakalım. Önceden de söylediğimiz gibi pişirme esnasında düdüklü tencere kullanacağımız için tencereyi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ve bir kahve fincanı zeytinyağı ilave ederek yağların eriyerek ısınmasını sağlayalım. Isınan yağın üzerine 250 gr kıymayı ekleyerek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar karıştırarak kavuralım. Ardından kavrulmakta olan kıymanın üzerine 1 adet ince ince doğranmış kuru soğan ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 2 adet sivri biberin çekirdeklerini temizledikten sonra yemekli doğrayarak ilave edip 1-2 dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurduktan sonra harcımızın üzerine süzülmeye bıraktığımız nohutları ilave edip karıştıralım ve 5 dakika kadar nohutları arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim.

Ardından kavrulmakta olan nohutların üzerini 2 parmak aşacak kadar kaynar su ekleyerek, sırasıyla kırmızı toz biber, karabiber, kimyon ve yeteri kadar tuz serpiştirdikten sonra düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım. Düdüklü tencerede nohut yemeğinin pişme süresi yaklaşık olarak 25-30 dakika kadardır. Verilen sürenin sonunda tencereyi ocaktan alarak önce havasını çıkartarak nohut yemeğinin pişip pişmediğini kontrol edelim. Şayet nohutlar henüz pişmemiş ise tekrar ocağa koyarak pişmesini sağlayarak ocaktan alalım. Hazır hale gelen kıymalı nohut yemeğinin yanına en çok yakışarak eşlik eden pirinç pilavı ve turşu ile sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 16:54:44
Kıymalı Nohut Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Nohut Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Nohut Yemeği"
Merhaba nohutlu yemekleri çok severim. Ancak içerisinde eti dağılmış bir şekilde görmek istemiyorum bu yüzden kıyma yerine kuşbaşı kullanmak istiyorum. Ancak kıyma yemeklik ete göre yağlı aynı tadı versin diye içerisine yağ parçaları mı koymalıyım? Ve bir de kimyon bence ağır bir baharat kullanmasam olmaz mı? Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Kandemir . 09.09.2018 19:10:34

Islatmadan Nohut Yemeği

Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüks...
Devamını Oku

Nohut Nasıl Islatılır

Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda ...
Devamını Oku

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilm...
Devamını Oku

Yeşil Nohut

Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alın...
Devamını Oku

Düdüklüde Nohut Haşlama

Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok y...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer

Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile ça...
Devamını Oku

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak böl...
Devamını Oku

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini bar...
Devamını Oku

Nohut Suyu Sivilce

Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz....
Devamını Oku

Kemikli Nohut Yemeği

Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan ...
Devamını Oku

Salçasız Nohut Yemeği

Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yem...
Devamını Oku

Ekşili Nohut Yemeği

Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o ka...
Devamını Oku

Siyah Nohut

Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah...
Devamını Oku

Etsiz Nohut Yemeği

Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya başlar. Ç...
Devamını Oku

Düdüklü Tencerede Etli Nohut

Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilmes...
Devamını Oku

Nohut Gaz Yaparmı

Nohut gaz yapar mı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdır...
Devamını Oku

Nohut Diyeti

Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohut,...
Devamını Oku

Nohut Islatma

Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı...
Devamını Oku

Düdüklüde Etli Nohut

Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde çok dah...
Devamını Oku

Azkan Nohut

Azkan Nohut: Soğuk ve kurak iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan azkan nohut orta derecede dallanmış olan ve dik gelişen yemeklik bir nohut ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024