{ "title": "Tavuklu Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/tavuklu-nohut.jpg", "date": "20.01.2024 11:48:54", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Tavuklu nohut yemeği, aslında alışagelmiş olan etli nohut yemeğinden çok daha farklı bir lezzet ile karışımıza çıkmaktadır. İnsanlar tarafından çok sevilerek tüketilen nohut yemeklerinden biri ola tavuklu nohut, özellikle tavuk seven insanlar için çok büyük bir lezzettir. Son zamanlarda et fiyatlarının artması nedeni ile insanlar tavuk etine daha çok yaklaşmış ve dana eti yerine tavuk etini tercih etmişlerdir. Bu nedenle sizlerde dana eti ile yapılan nohut yemeği yerine tavuklu nohut yemeği yaparak benzer lezzetler elde edebilirsiniz. Anadolu yemeklerinden biri olan tavuklu nohut yemeği aslında sonradan geliştirilmiş bir yemektir. İlk zamanlarda sade ya da etli olarak yapılan bu yemek insanlara o zamandan bu zamanlara kadar müthiş bir protein kaynağı olmuştur. Özellikle spor yapan insanların bol bol tavuklu nohut yemeleri bu kişiler için muhteşem bir protein kaynağı olacaktır. Vücut için gerekli olan proteinin sağlanması ise direk olarak kişide mükemmel bir enerjiye dönüşerek birçok fayda gösterecektir. Tavuklu nohut yemeği, yenildikten bir süre sonra midede ve bağırsakta gaz oluşturacağı için aşırı fazla tüketmeniz oluşan gaz nedeni ile karın ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle tavuklu nohut tüketilirken çok aşırıya kaçmamalısınız. Tavuklu nohut yemeğinde ekstra olarak farklı baharatlar kullanabilirsiniz. Bu baharatlar aşırıya kaçılmadığında çok daha fazla lezzet kazanmanızı sağlayacaktır.

Tavuklu Nohut Malzemeleri
Tavuklu nohut yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki birçok nohut yemeğinde olduğu gibi bu yemeklerde de nohudun en az bir gece su içerisinde beklemesi ve suyu çekmesi gerekir. Bunun için tavuklu nohut yapmadan önceki gece nohutları mutlaka su içerisinde bekletmelisiniz. Şimdi bu mükemmel yemeğin yapılışına geçelim.

Tavuklu Nohut Nasıl Yapılır?

Daha önceden ıslatmış olduğunuz nohutların suyunu süzerek bir kez yıkayın ve bir tencere içerisine bir miktar su koyarak nohutları bu su içerisinde 15 dakika boyunca pişene kadar kaynatın. İyice haşladığınız nohutları ocaktan almadan önce kesinlikle pişip pişmediğini kontrol edin. Bu arada hatırlatmak isterim ki nohutlar pişerken tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri bir kaşık yardımı ile elinizden geldiği kadar alın. Çünkü bu köpükler nohudun gazlarıdır.

Şimdi düdüklü tencere içerisinde malzemelerde bahsettiğimiz kadar soğanı ince ince yemeklik bir şekilde doğrayın ya da bu soğanı rendeleyin. Üzerine ise margarini ilave ederek ocağı açın. Bu şekilde soğanların rengi pembeleşinceye kadar yağ içerisinde iyice kavurun. Soğanı kavururken kısık ateş kullanırsanız bu durum sizler için çok daha iyi olacaktır. Soğanlar pembeleşmeye başladıktan sonra tavukları küp-küp keserek soğanların içerisine ilave edin. Soğanlar tam olarak kavruluncaya kadar bu tavuklarda tam olarak pişecektir.

Bu durumda soğanlar pişerken tavuklarda suyunu çekecektir. Bu aşamaya geldiğinizde salçanın tümünü ekleyerek iyice karıştırın. Salçayı da ilave ettikten sonra bu şekilde karışımı iyice pişirin ve ardından nohutları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak düdüklü tencere içerisine malzemeleri bir ya da iki parmak geçecek kadar su ekleyerek bulyonu da atın. Eklediğiniz su sıcak su olursa daha lezzetli olacaktır. Bu şekilde tencerenizin ağzını kapatarak en az 30 dakika pişirin. Unutmayın ki tavuklu nohut yemeğinin yanında yakışır yemekler lezzet arttıracaktır.
" } ] }