{ "title": "Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut.jpg", "date": "21.01.2024 06:59:47", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Nohut, nohut bir yıllık bir bitki türüdür. Tohum ile çoğalabilen bir bitkidir. Anadolu'da yetiştirilir ve yetiştirme işlemi kolaydır. Su isteğine karşı dayanıklıdır ve hemen her toprak türünde yetişir. Nohut yeşil iken de tüketilebilir. Tabi bu durum geçicidir. Kuruyunca daha uzun süre muhafaza edilebilir. Nohut bitkisi kurumaya başlayınca toplanır ve tarım araç ve gereçleri kullanılarak yaprak ve sap kısımlarından ayrılır. Kuru nohut çiğ olarak tüketilemez içerisinde zehirli maddeler bulunabilir. Anadolu'da bazı köylerde bir gece önceden suda ıslatılır ve ertesi gün saç da kavrularak tüketilebilir. Nohut ile birçok yemek çeşidi yapılır. Etli nohut yemeği, pilavları, nohut köftesi, mezeler, salatalarda sıklıkla kullanılabilir. Yine iri tanelileri leblebi yapımında nohut şekeri yapımında kullanılır. Fakat gaz yapıcı özelliği de vardır. Türkiye'de, Afrika'da, Meksika'da, Hindistan'da, Pakistan'da ve İspanya'da üretilir. Nohut içeriğinde A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri bulundurur. Ayrıca bol miktarda kalsiyum, mineral, magnezyum, potasyum açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki bu vitamin ve mineraller açısından cilt maskelerinde kozmetik ürünlerde kullanılır.