{ "title": "Nohut Yemeği", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-yemegi.jpg", "date": "19.01.2024 08:13:57", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Nohut yemeği, Nohut Latince (Cicer arietinum) şifalı ve salık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle iç Anadolu bölgesinde kış aylarında nohut yemeği oldukça fazla tüketilmektedir. Nohut günümüzde kuru halde veya konserve olarak satılmaktadır. Nohut bakliyat familyasından olup oldukça vitaminli bir sebzedir. Pilavlarda, tatlılarda, salatalarda, çorbalarda ve bazı sebze yemeklerin içinde de kullanmaktadır. Nohut günümüzde leblebi yapılarak tüketilse de eski zamanlarda ve hala kırsal kesimlerde bir gün önceden ıslatılarak krom saçlarda kum içerisinde kavrularak da tüketilmektedir. Çoğu ev hanımlarının ne pişirecem derdine derman olan nohut yemeği Türkiye'de hemen hemen her evde sıklıkla pişmektedir.

Nohut Yemeği Malzemeleri
Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

İri kuşbaşı şeklinde doğradığımız 200 gr dana etini düdüklüye alıyoruz düdüklünün dibinde etler suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Kavrulan etlere zeytinyağını, küp-küp doğradığımız bir baş soğanı ve ince kıydığımız biberleri de ilave edip birkaç dk daha karıştırıyoruz daha sonra bir gün önceden soğuk suya ıslattığımız 300 gr nohut da ekleyip suyu çekene kadar kavuruyoruz nohutların üstü 3 parmak kapanacak şekilde sıcak su döküyoruz bir tatlı kaşığı tuz ve pul biberi de ilave edip düdüklünün ağzını kapatıyoruz. Düdüklünün havası açık şekilde kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadığını haber veren düdüklünün öten düğmesini indirip 20 dk kaynatıyoruz pişirdiğimiz nohut yemeğini, tereyağlı bulgur pilavı ve turşu çeşitleriyle servis yapabilirsiniz afiyet olsun.

Nohut un insan sağlığına faydalarından bazıları: Nohut içerdiği bol miktarda vitamin ve mineraller yardımıyla sağlık açısından birçok fayda sağlar. Çok yaygın olarak nohut cilt maskeleri ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Nohut içerisinde bulundurduğu lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Bu lifler sindirim sistemini ve bağırsakları tehdit eden kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

Nohut cilt sağlını korur: Zerdeçal ve nohut karışımını cildimizde uyguladığımızda cildimizdeki ölü cilt hücrelerinden kurtulmuş oluruz ve cildimize doğal bir parlaklık ve esneklik verir. Nohut çeşitli yüz makalelerinde ve nemlendiricilerde kullanılmaktadır. Nohut suyu ile yüzümüzü yıkadığımızda sivilce sorunumuzu ortadan kaldırmış oluruz. Aynı zamanda akne tedavisinde de kullanabiliriz.

Nohut kalp sağlığını korur: düzenli nohut tüketimi kolesterolü düzenler ve kötü kolesterolü ortadan kaldırır. Tam bir kalp dostudur içerdiği antioksidan kombinasyonu kan ve damar sağlığını korur. Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı damar tıkanıklığına engel olabilir.

Nohut enerji verir: Bol miktarda demir içeren nohut vücuda enerji verir anne adaylarının gebelik ve emzirme döneminde demir çok. Önemlidir ve nohut bu konuda çok yardımcı bir bakliyattır. Çocukların gelişim ve gençlerin ergenlik döneminde demirin öneminden dolayı nohut fazlasıyla tüketmeleri gerektiğini çoğu salık uzmanları da önermektedir.

Nohut saç sağlığı için faydalıdır: Nohut içerdiği bol miktarda vitaminler ve mineraller saç sağlığı açısından hayatı önem taşımaktadır. Nohudun içerdiği bol miktarda protein ve demir saç köklerinin güçlenmesine sağlar ve saç dökülme problemini tamamen ortadan kaldırır. Nohut suyunu saç dibine uyguladığımız takdir de kepeği dinlediğimiz gibi saçlarımızı da doğal bir parlaklık sağlarız.

Nohut açlık hissini ortadan kaldırır ve kilo vermeye yardımcı olur: Kilo vermek isteyen insanların başlıca sorunlarından biri bastırılamayan açlık hissi nohut bu hissi bastırmak da yardımcı olacak besinlerin başında gelir. İçerdiği lifler sayesinde hazmı da kolaylaştırır bağırsakları çalıştırır. Yeşil nohut fala tüketildiğinde ishale yol açar dikkat etmek gerekmektedir yanı fazlasından kaçınılmalıdır.

" } ] }