{ "title": "Nohut Tohumu", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 14:05:06", "author": "fetullah salım", "article": [ { "article": "
Nohut Tohumu Nohut Baklagiller (Leguminosae) familyasından olup Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Batı ve Doğu Anadolu Bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Kurak ve Yarı kurak bölgelerde üretimi daha çok yapılmaktadır. Kuraklığa dayanıklığından kurak bölgelerde fasulye, mercimekten sonra üretimi yapılan en çok baklagil çeşididir.

Dünya da Desi ve Kapuli nohut çeşitleri olarak iki gurup da toplanmaktadır
Ülkemizde genellikle sayacağımız nohut tohumu cinsleri ekilir
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu bazı nohut tohumlarını geliştirerek mahsul ve üretimine büyük ölçüde artırmıştır. Bakanlık tarafında geliştirilen Desi gurubuna ait \" Çağatay, Hisar, Akçin, Hasanbey, Çakır, Gökçe, Azkan, Seçkin nohut tohumun da büyük ölçüde üretim ve kalite standartlarına kavuşmuştur.

Genelde 15 Mart-30 Nisan arası nohut tohumu ekilmeye başlanır. Antraknoz hastalığına karşı Mayıs ayın ilk haftalarına kadar ekilmesi için beklenebilir.

Nohut tohumu makine ile serpme veya sıra ile mümkündür. Sıra ile yapılan üretim daha çok verim alınır. Serpme ile yapılan üretim hem tohum kaybına, gübre, su tasarrufu sağlanmaktadır.

Nohut tohumu ekilecek arazi şartları ve ekilecek tohumun cinsine göre şekline değişir.
" } ] }