{ "title": "Nohut Salatası", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-salatasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 08:31:42", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Nohut Salatası, nohut yaklaşık olarak 8.000 senelik bir tarihe sahip olan ve eski çağlardan günümüze kadar ulaşarak çok eski ve yararlı besin kaynaklarındandır. Ana vatanı ve kökeni Orta Doğu olduğu düşünülen bu besin kaynağı yarım metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Sağlık açısından çok faydalı olan nohut özellikle kalp sağlığını koruyarak kolesterolü dengeler. Açlık hissini yatıştırıcı özelliği nedeni ile kilo vermek isteyen kişilerin tercih ettikleri besinlerden biridir. Cilt sağlığını korumasının yanı sıra hücrelerin yenilenmesinde de fayda sağlar. Lif bakımından zengin olduğu için bağırsak şikâyetlerine de iyi gelmektedir. Genellikle kış mevsiminde tercih edilen bakliyat türlerinden biri olan nohut ile hazırlanan nohut salatası da sıklıkla tercih edilen leziz salatalar arasında gelmektedir. Nohudun bünyesinde barındırdığı ve özellikle de A vitamini bakımından oldukça zengin kaynaklara sahip olan bu bitki aynı zamanda B12, B6, E, C ve K vitaminleri barındırmaktadır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum zengini olan nohut bunların yanında bakır, selenyum ve demir içermektedir.

Nohut Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
Nohut Salatası Nasıl Yapılır?

Nohut salatası hazırlığımıza ilk olarak 2 su bardağı nohudu akşamdan ılık su ile ıslatarak bir gece bekleterek başlayalım. Daha sonra bir gece ıslanarak kabaran nohutların ıslama sularını döktükten sonra basınçlı tenceremize nohutları alarak nohutların üzerini 2 parmak aşacak kadar su ilave ederek yaklaşık olarak 20- 25 dakika kadar nohutları dağıtmadan pişirelim. Ardından pişen nohutların haşlama suyunu süzdürerek bir kenarda beklemeye bırakalım. Nohut salatamızın diğer malzemelerini hazırlamak için önce geniş bir karıştırma kabını temin ederek yarım demet yeşil soğanın kabuklarını temizleyerek bol su altında birkaç su yıkadıktan sonra kesme tahtamızın üzerine alarak ufak ufak doğrayıp karıştırma kabımıza alalım. Ardından maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik kıyarak soğanların üzerine ilave edelim. 2-3 adet kırmızı köz biberi ocağın üzerinde közleyerek kabuklarını soyup ufak ufak doğradıktan sonra 1 adet domatesimizi de ufak ufak doğrayıp diğer malzemelerin üzerine ilave ederek haşlanmış nohutları da karıştırma kabımıza ekleyelim.

Ardından ufak bir kâseye 1 adet limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek salata sosumuzu iyice harmanlayarak karıştırarak nohut salatamızın üzerine gezdirerek döküp bir kaşık yardımıyla nohut salatamızı zedelemeden karıştırarak salata servis tabağımıza alalım. Nohut salatamız artık servise hazır.

Afiyet olsun.

" } ] }