{ "title": "Nohut Mayası", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-mayasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:31:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nohut mayası, yapılışı oldukça kolay ve kısa sürede hazırlanan tatlı bir mayadır. Ekşi mayanın tersine daha kolay hazırlanır. Keskin bir kokuya sahiptir. Adı üzerinde nohut ile hazırlanır. Nohut mayası ile yapılan mis gibi köy ekmeklerini yemeye doyamazsınız. Evinizde bu mayayı hazırlamak çok da zor değil. Sadece parçalanmış nohutlara ihtiyacınız olacak. Bir gece önceden mayayı hazırlayacak, ertesi gün mis gibi hamur işlerini yapacaksınız. Nohut mayasını hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Nohut mayası için gerekli malzemeler
Nohut mayası nasıl yapılır?

Nohut mayasını öncelikle en az bir gece önceden hazırlamalı ve tutturmalısınız. Mayanın tutması için sizlere gerekli olanlar, sıcak bir ortam, camdan ya da kaliteli plastikten bir kavanoz, tahta kaşık, iyi kalite organik nohut ve yeterince sabırlı olmaktır.

Maya için önce nohutları ezmelisiniz. Bunun için nohutların 4-5 parçaya ayrılması yeterlidir. Un haline getirmeyeceksiniz. Daha sonra bunları daha önceden sıcak suyla çalkalanmış cam kavanozun içine koyun. Nohutların üstüne tuz ve un serperek hafifçe sallayın. Böylece havalanmasına yardımcı olursunuz. Daha sonra içine sıcak su koyarak, kavanozun kapağını kapatın. Bunu geceden yapın ve sabaha kadar bekletin. Kavanozun bulunduğu yerin sıcak olmasına dikkat edin. Gerekirse kavanozu da pamuklu bir kumaşa sararak, kalorifer peteğinin yanında tutun. Sıcakla birlikte mayanın tutması daha hızlı olacaktır.

Nohut mayasının tutması yaklaşık 16 saati bulacaktır. Kavanozun bulunduğu yerdeki kötü koku ile mayadaki bol köpük mayanın iyi durumda olduğunu ve tuttuğunu gösterir. Kavanozun içindeki iri nohut parçalarını süzebilirsiniz. Bundan sonra ön mayanın hazırlığına başlayabilirsiniz. Tarifinizdeki unu ve diğer malzemeleri nohut mayası ile karıştırın. Bunu mikserle yapabilirsiniz. Elinizle çok zorlanırsınız. Hiç olmadı tahta bir ıspatula kullanın. Hamuru homojen şekilde hazırladığınızda, üzerini örterek hamurun kabarması ve sönmesi beklenir. Bu süreç bulunduğunuz yerin sıcaklığına, nohut mayasının etkinliğine göre değişebilir. Daha sonra asıl hamuru hazırlamaya başlayabilirsiniz. Elde edeceğiniz hamur yumuşak kıvamda olacaktır. Tarifinizi uygun sıcaklıkta fırında pişirmeye başlayabilirsiniz.

" } ] }