{ "title": "Nohut Humus", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Nohut-Humus-63.jpg", "date": "19.01.2024 01:03:56", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Nohut humus; Nohut humus özellikle Ortadoğu, Arap ülkeleri ve İsrail'de bolca tüketilen nohut ile yapılan bir yemek türüdür. Özellikle meze olarak tüketilir. Ülkemizde Hatay ve Mersin'de çokça yapılmaktadır. Kökeni Ortadoğu olsa da Akdeniz mutfağına da geçmiş, hatta son zamanlarda batıda çok tüketilmeye başlanmıştır. Ana yemeklerin yanında güzel bir meze çeşidi olabileceği gibi, atıştırmalıkların yanında sos olarak tüketilir.

Nohut humusun malzemeleri
Nohut humusun nasıl yapılır?

Bir gece önceden nohudunuzu suda bekletin. Daha sonra su içinde kabuklar çatlayıp kolay ayrılacak hale gelene kadar haşlamaya devam edin. Haşlama suyunu dökmeyin. Nohut humusu ezerken bu suyu kullanırsanız lezzeti daha da güzel olacaktır. Nohutların çatlayan kabuklarını ayırıp bir kenara alın. Pratik olması için rondo kullanabilirsiniz. Tahta kaşıkla nohutları iyice ezip geleneksel şekilde de yapılabilir. Rondo kabınıza tahin ve limon suyunu koyun. Bir dakika boyunca rondoyu çalıştırın. Rondonun kapağını açıp, kabın kenarlarına yapışanları iyice toplayıp, tekrar 30 saniye daha karıştırmaya devam edin. Bu aşamada humusun yumuşaklığını kontrol edin. Yumuşaklığını kontrol ettikten sonra zeytinyağı, sarımsağı, kimyonu ve tuzu karışıma ekleyin. 30 saniye daha karıştırmaya devam edin. Rondonun kapağını yine açıp kenarlarındaki ve dibindeki yapışanları kaşıkla toplayıpyarım dakika daha karıştırın. Kenara yapışan parçalanmadan kalan nohutları özellikle toparlıyoruz. Parçalanmamış nohut kalmasın. Nohutların yarısını bir kaba ekleyin. Bir dakika daha karıştırmaya devam edin. Kaşıkla kenardakileri sıyırın, kalan nohudu da ekleyin bir dakika daha karıştırmaya devam edin. Tekrar kenardakileri kaşıkla toplayıp bir dakika kadar daha karıştırın. Bu aşamada karışım çok yoğun veya içinde parçalar kalmış olabilir. Humusu pürüzsüz hale ve yumuşak kıvama getirmek için, yaklaşık 2-3 kaşık kadar nohutları haşladığımız sudan karışıma yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. İstediğiniz kıvama geldiğinde servis tabağına alıp servis yapabilirsiniz.

Pürüzsüz ve yumuşak dokulu nohut humus yapmanın püf noktaları
" } ] }