{ "title": "Nohut Ekimi", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-ekimi.jpg", "date": "21.01.2024 05:13:31", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa çok hassas oluyor. Bu yüzden çiftçi bu hastalıktan kaçmak için nohudun ekim zamanını ilkbaharın yoğun yağışları azaldığı zamanlarda ve hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda da ekebilir. Nohut ekimi geç olursa verimi düşebiliyor. Nohut ekimi yurdumuzda genellikle serpme olarak ekiliyor. Nohut ekimi, serpme ekim yönteminde fazla tohum kullanılıyor. Erken ekimlerde ve tavlı topraklarda mibzerle ekim yapmak en iyi yöntem oluyor. Nohudun mibzerle ekiminde dekara 12-14 kg tohum atılıyor. Geliştirilmiş olan iri taneli nohutlarda tohum miktarı metreye 45 tane gelecek şekilde artırılır. Nohut ekimi geç ekilecekse tohumların ekimi biraz daha derin olması gerekiyor.

Ülkemizde özellikle nohut çok önemli bir bitkidir. Nohut ekilecek arazinin sonbaharda yoğun zaman olduğunda toprak alatavda iken 15-18 cm derinlikten sürülmeli ve işlem gerçekleştirilmelidir. Nohut bitkisi çok iyi hazırlanmış bir ekim yatağına ihtiyaç duymuyor. İkileme işlemi yapılarak toprak nohut ekimi için hazırlanmalıdır. Kurak bölgelerde ilkbahar aylarında toprak işleme işlemlerinde dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü gereksiz toprak işleminden kaçınmalı ve topraktaki suyu muhafaza etmeye çalışmalıyız. Bu şekilde olursa hem bitki güzel gelişir hem de nohut taneleri daha iri olur.

Nohut kurak bölgelerde yağmura bağlı olarak ekilir. Nohut bitkisi soğuklara hassas olmakla beraber 10 dereceye kadar dayanabilir. Sert kışlara dayanamaz. Bu nedenle yurdumuzda ilkbaharda ekiliyor. Nohut fazla nemi sevmeyen bir bitkidir. Nohut çiçeklenme ve tanelenme döneminde fazla yağış olursa olumsuz etkilenir. Vejetatif döneminde hafif yağışlar olursa bitkinin gelişimi iyi olur. Tohum seçimi de çok önemlidir. Çimlenme gücü yüksek, temiz ve sertifikalı tohumlar tercih etmelisiniz. Uzun yıllar beklemiş, depolanmış tohumları kullanmayın.

Nohut ekiminden sonra merdane çekmek gerekiyor. Bu şekilde tohumların daha çabuk ve daha düzenli olmasını sağlıyor. Nohut tohumları mibzerle ekilirse sıra arası 30-35 cm olmalıdır. Ama ara çapası ile yabancı otların alınması gerekiyor. Ekim derinliği ise 4-6 cm olmalıdır. Nohut ekiminden sonra bir iki gün içerisinde yabancı ot ilacı uygulamak gerekiyor. Çünkü yabancı otların gelişimini azaltmış olursunuz. Temiz toprakta nohut bitkisi daha güzel gelişir.

Nohut 60 cm'ye kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dalları gövdesinde bir sapı iki yanında karşılıklı olarak dizilmiş yaprakları vardır. Beyaz ya da kırmızı çiçekleri açar. Nohut protein ve nişasta deposudur ve besin değeri yüksektir. En çok yemeği yapılır ya da kavrulur. Leblebi olarak da tüketilir. Özellikle çocukların çok sevdiği leblebi kuru yemiş olarak tüketiliyor.

Gübreleme: Nohut kökleri gübrelenirse nohut verimi çok daha iyi olur. Özellikle erken ekilirse 2-3 kg saf gübre uygulanırsa nohut tane tutma oranını artırır. Fosforlu gübre uygulaması da verimli artışa neden oluyor. Gübre ekim öncesi toprağa uygulanması gerekiyor.

Nohut bitkisinin bakımı: Nohut bitkisi çıktıktan sonra bitkinin boyu 10-15 cm iken bir ara çapası hem de kök boğazının doldurulması gerekiyor. Bu yabancı otların yok edilmesi açısından yararlıdır. Bu işlemin mümkün olmadığı durumda el çapası yapılması gerekiyor. Toprağın havalanmasını sağlıyor hem de ot mücadelesi açısından önemlidir.
" } ] }