{ "title": "Nohut Bitkisi", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/nohut-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 08:48:56", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Nohut Bitkisi, Nohut, geçmişi oldukça eskiye dayanan, yaklaşık sekiz bin yıllık bir geçmişi olan ve baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Ülkemizde kurak iklime sahip her bölgede kolaylıkla tarımı yapılmaktadır. Nohut bitkisi sıcağa oldukça dayanıklıdır ve yetiştirilmesi sırasında su istemez. Tohum ile çoğalan bu bitki yılda bir kez yetiştirilebilmektedir. Yılda yalnız bir kez hasat alınabilir ve her yıl tohum ekme işlemi tekrar edilmelidir. Nohut bitkisi ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yetiştirilmektedir. Nohut bitkisinde tohum sarı, koyu sarı ve nadiren de siyah renklidir. Bu bitkinin boyu yurdumuzda elli santime ulaşmaktadır. Yaprakları küçüktür ve ancak 15 mm büyüklüğe ulaşabilir. Nohut bitki üzerinde kapsüllerin içine yerleşmiş şekilde bulunur. Nohut olgunlaşmayla birlikte hasat edilir ve bu kapsüller içinden çıkarılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Nohut oldukça besleyici ve kaliteli bir üründür. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran nohut Arap mutfağından Hint mutfağına, Türk mutfağından Afrika mutfağına kadar birçok kültürü etkilemiş ve yer edinmiş bir yiyecektir. Nohut yüksek besin değeri ile oldukça fazla tercih edilen bir bakliyattır. Kuru ve sert bir yapısı olan nohut ıslatılmadan tüketilemez. Genellikle yemeklerde, turşularda ve salatalarda kullanılmaktadır. En çok tercih şekli yemek olan nohut kavrularak leblebi şeklinde de tüketilmektedir. Nohut ekimi yapılan yöreye göre farklı cinslerde ve büyüklüklerde olabilir.

Nohut Yemeği Malzemeleri
Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Nohut yemeğine başlanmadan önce nohutların bir gün önceden ıslatılmış olması gerekmektedir. Derin bir tencere içerisine yağ koyularak ince bir şekilde doğranmış olan soğanlar eklenir ve hafif kavrulduktan sonra üzerine salça ve etler de eklenerek kavurma işlemi bir müddet devam eder. Ardından nohutlar, tuz ve baharatlarda eklenerek üzerine suyu eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişme sırasında suyun azalması durumunda üzerine su ilave edilebilir. Pişirme işleminin kısa sürmesi için düdüklü tencerede tercih edilebilir.
" } ] }