Nohut Ağacı: olarak bir ağaç türü bulunmamaktadır. Nohut; baklagiller familyasından bir bitki türüdür. Nohut yaklaşık 8.000 yıllık tarihi olan, çok eski bir besin kaynaklarından biridir. Orta Doğu kökenli olduğu düşünülmekte olan nohut, 50-60 santime kadar büyüyen bir bitki olup, senede yalnızca bir defa ürün verir. Krem rengi ve bazen de siyah taneler halinde olur. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilir. Yetiştiği toprağın türüne göre geç ya da çabuk pişmektedir. Yetiştirilmesi en kolay olan bitkilerden biridir. Anadolu'nun kıraç alanlarında yetiştirilir. Yapraklarının 5 mm 15 mm arası büyüklüğü vardır. Nohut tohumları kurumadan da yenilebilen bir bitkidir. Ancak kurutulmuş nohut birçok yemek türünde kullanılır. Nohut pişmemiş hali göz önüne alındığı zaman içerisinde zehirli maddelerin olduğu görülmüştür. Nohudun satışı genel olarak kuru olarak veya konserve şeklinde yapılır. Kalorisi ve besin değeri bir hayli yüksek olan nohudun içeriğinde potasyum, demir, fosfor, protein vb. Bulunur.
Nohut Faydaları Nelerdir?
İnsan vücudunu kuvvetlendirir.
Mideye güç verir.
İştah açıcı özelliği vardır.
İdrar yollarını temizler.
Zihinsel yorgunluğu giderir.
İnsan vücudundaki damarları açar.
Cinsel gücü artırıcı etkisi bulunur.
Özellikle göğüs kanserine karşı koruyucu özelliği vardır.
Kadınların menopoz evrelerinde oldukça faydalı bir bitki türüdür.
Nohut toz haline getirilip, deride oluşan yaralara sürüldüğü zaman iyi sonuçlar alınabilir.
Nohudun yine toz haline getirilip deride oluşan yara üzerine sürüldüğünde olumlu etkisiyle karşılaşılmıştır.
Nohudun herhangi bir yan etkisi görülmemiştir Yemeklerde sebze olarak kullanılan nohut, bununla beraber leblebi yapımında da kullanılıp, kuru yemiş olarak da tüketilmektedir.