{ "title": "Kuşbaşılı Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Kusbasili-Nohut-99.jpg", "date": "20.01.2024 03:25:48", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Kuşbaşılı nohut; yemeğini her halde sevmeyen yoktur. Nohut ve nohut ile yapılan her yemek bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Nohut henüz yeşil iken de tüketilebilen ve çok fazla faydası olan bir besin değeridir. Nohut yemeğini mümkün olduğu kadar ekmeksiz tüketmeye özen gösterin. Zaten ekmek kadar kalorili olan bu yemeğin yanında bir de ekmek yerseniz bir süre sonra fazla kilolarınızdan dert yanabilirsiniz. Nohut yemeği kıymalı olarak yapılabileceği gibi kuşbaşılı ya da kemikli etle de yapılabilir. Nohut gibi faydalı bir nimetten çok daha fazla istifade edebilmek için derin dondurucuda mutlaka haşlanmış nohut bulundurmaya özen gösterin. Haşlanmış nohudu pilavlarda, çorbalarda köfte yemeklerinde bol miktarda tüketmeye dikkat edin. Nohut emeğinin güzel olmasını istiyorsanız salça ve yağ yönünden elinizin cömert olması gerekir. Ayrıca bazı nohutlar daha lezzetli olabilir. Bu nedenle mümkünse kullanacağınız nohudu Isparta gibi illerden getirmeye dikkat edin. Size son bir püf noktası daha söyleme istiyorum. Nohudu ıslattığınızda bol ılık su kullanın. Nohut bu aşamada iken ne kadar suda beklerse pişerken o kadar az su çeker. Böylece hem yemek daha lezzetli olur hem de nohutlar lapa gibi bir görüntüde olmaz.

Kuşbaşılı nohut için gerekli malzemeler
Kuşbaşılı Nohut Nasıl Yapılır?

Kuşbaşılı nohut yemeğinin yapımı çok kolaydır. Fakat öncelikle bir gece öncesinden yani yaklaşık 24 saat önceden nohudu yukarıda belirtilen şeylere dikkat ederek ıslatmanız gerekir. Nohudu ıslattığınızda serin yerde muhafaza etmeyi de ihmal etmeyin. Nohut henüz pişmemiş olsa da çabuk bozulur. Islattığınız nohudu süzün ve birkaç kez yıkayıp suyunu süzün. Ben nohut yemeğini genellikle düdüklü tencerede pişiriyorum. Buna göre kuru soğanı yemeklik doğrayın. Daha sonra düdüklü tencerenin içerisinde kuşbaşı et ile sıvı yağın içerisinde biraz soteleyin. Bu işlemi kısa tutabilirsiniz. Üzerine salçaların tamamını ve yıkanan nohutları da ekleyin ve bir iki kez karıştırarak yemeğin suyunu ilave edin. Yemeğin suyu nohutları hizasını nohut miktarı kadar geçsin. Üzerine de baharatları ve tuzu ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Benim tencerem sıradan bir düdüklü tencere nohut ise normal sürede pişen cinste bir nohut. Bu nedenle düdüklü tencerenin düdüğünü kapattıktan sonra yaklaşık 1 saat daha kaynattığımda kuşbaşılı nohut yemeği pişmiş oluyor.

" } ] }