{ "title": "Köfteli Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Kofteli-Nohut-94.jpg", "date": "19.01.2024 22:15:54", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "
Köfteli nohut, yemeği özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu mutfağında sıklıkla yapılan yemek çeşitlerinden bir tanesidir. Köfte ile yapılan birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Köfteli nohut yemeği de bu çeşitlerden bir tanesidir. Aslında nohut ile mutfağımızda yapabileceğimiz o kadar çok çorba ve yemek tarifi bulunmaktadır ki bunların birçoğu da et ile yapılmaktadır. Küçük çocuğu olan anneler için bugün ne pişirsem derdi çok fazladır. Özellikle bu bayanlar için köfteli nohut can simidi gibi imdatta yetişir. Yaklaşık 10 aydan itibaren tüm bebekler bu yemeği rahatlıkla yiyebilirler. Köfteli nohut yemeğinde kullanacağınız nohutları önceden haşlayarak derin dondurucuda saklayıp her zaman kullanmanız mümkündür.

Köfteli nohut yapımı için gerekli malzemeler
Köfteli Nohut Nasıl Yapılır?

Köfteli nohutun yapımı için öncelikle köfteleri hazırlamak gerekir. Bu nedenle derin bir kâsenin içerisine kıymayı ve köftelik bulguru boşaltın. Üzerine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile belirtilen ölçülerde pul biber, karabiber ve tuzu da ilave ederek iyice kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcının üzerini streç ile kaplayarak yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra köfte harcını nohuttan biraz daha büyük olacak şekilde avucunuz ile yuvarlayın. Yuvarlarken kıymanın elinize yapışmaması için elinizi su veya sıvı yağ ile ıslatabilirsiniz. Yuvarladığınız köfteleri bir çay tepsisine koyun. Ancak tepsiyi önceden un ekerseniz köfteler birbirine yapışmaz. Tüm köfte harcı bitene kadar işleme devam edin.

Daha sonra derin bir çorba tenceresinin içerisinde yemeklik doğranan soğanları biraz da tuz atarak kısık ateşte soteleyin. Daha sonra üzerine salçaları da ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulan yemeğin üzerine kaynar su ilave ederek kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başladığında içerisine köfteleri ve çok iyi haşlanmış nohutları ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğiniz yaklaşık 25 dakika kaynadıktan sonra yemeği ocaktan indirebilirsiniz. Böylece köfteli nohut yemeğiniz pişmiş olur. Yemeği bir süre dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis edin. Bu arada köfteli nohutu yoğurt ile çorba gibi de pişirebileceğiniz tarifler bulunmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }