{ "title": "Havuçlu Nohut Yemeği", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Havuclu-Nohut-Yemegi-98.jpg", "date": "21.01.2024 11:43:50", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Havuçlu Nohut Yemeği, Nohut, baklagiller ailesindendir. Türkiye'de yetiştiği yerler Güney Anadolu, Batı ve Orta Anadoludur. Nohut yemeklik baklagillerden bir bitki türüdür. Nohut derin bir kazık köke sahiptir. Toprak içerisinde tam 50-60 santimetre kadar derine girer. Çok fazla yan kökü bulunur. Bu kökler toprak yüzeyine yakın böbrek biçiminde nodoziteler (Yumrular) ihtiva etmektedir. Gövdesinin toprağa yakın yaprak koltuklarından ortaya çıkan çiçek sapları ve çiçekleri taşar. Çiçekleri beşli olur mavimsi, beyaz ve pembe renkte çiçekleri olur. Kendi çiçek tozları ile döllenme yapar. Tohumları çakıldak ve kapçık ismini alan torbala içinde meydana gelmektedirler. Tohumları ise şekil, renk ve büyüklük açısından farklılık göstermektedir. Kahverengi, beyaz, krem ve sarı renkte olurlar. Nohut kurağa karşı oldukça dayanıklı olur bunun içinde yarı kurak ve kurak bölgelerde yetişir. Nohut toprak isteği az olan bir bitki türüdür. Kireçli ve kumlu topraklarda çok iyi büyür nohut için kumlu ve tınlı topraklar en uygun topraklardır. Nohut herkes tarafından sevilen bir bakliyat olduğundan dolayı özellikle de akşam yemeklerinde sıkça yapılmaktadır.

Havuçlu Nohut Yemeği İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Havuçlu Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Bu enfes yemek için ilk önce nohutları düdüklü tencere içinde haşlayın. Bir gece öncesinden bekletmiş iseniz veya buzluktan çıkardıysanız yirmi ya da kırk dakika düdüklü tencere içinde pişirin. Düdüklü tencere hem baklagillerin gazını alır hemide zamandan kazandırır. Daha sonra düdüklü içinden almış olduğunuz nohudun bütün suyunu süzün ve hiç yıkamadan süzgeç içinde bekletin. Daha sonra başka bir tencere içinde ay şeklinde doğramış olduğunuz soğanları tereyağı içinde rengi dönene kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine maydanozları, salçayı ve havuçları da ilave ederek iyice karıştırın daha sonra et suyu ile tuzu da ilave edin. Havuçlu nohut yemeği kaynadıktan sonra da biraz sıcak su ilave ederek yemeğin altını kısın. Kısık ateş üzerinde pişirmeye devam edin. Yaklaşık olarak 45 dakikada pişer. Havuçlu nohut yemeği pişer iken ocağı altını kapatmadan önce tadın bakarak nohutta istediğiniz yumuşaklığı kontrol edebilirsiniz. Mis gibi havuçlu nohut yemeği servise hazır yanında pirinç pilavı ve turşu ile servis yapın.

Afiyet Olsun.
" } ] }