{ "title": "Haşlanmış Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/haslanmis-nohut.jpg", "date": "19.01.2024 06:06:52", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Nohut kıraç ve dağlık arazilerde yetişen, tohum ile üretilen ve yılda yalnızca bir kez verim alınabilen baklagiller familyasının bir üyesidir. Nohut yurdumuzda özellikle Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tarım sektörünün bir parçasıdır. Birçok yemeği yapılan ve yemeklerde kullanılan nohudun oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Yemeklerinin yanı sıra kavrularak leblebi haline getirilen nohut çerez dünyasının da vazgeçilmezlerindendir. Haşlanmış nohut ise nohudun yumuşayıncaya kadar su ile pişirilmesidir. Bu şekilde haşlanan nohut yemek yapılabilir veya daha sonra değerlendirmek amacı ile buzdolabında muhafaza edilebilir. Haşlanmış nohut ve haşlanmış nohut ile yapılabilecek birkaç tarif şöyledir.

Haşlanmış Nohut Malzemeleri
Haşlanmış Nohut Nasıl Yapılır?

Derin bir tencere içerisine önceden ayıklanmış ve iyice yıkanmış nohutlar koyularak üzerini su basacak kadar suyu eklenir ve nohutlar yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakılır. Nohutların pişmesi ile ocak kapatılarak nohutlar kevgir yardımı ile süzülür ve istenildiği gibi kullanılabilir. Daha sonra kullanım için dolap poşetlerine koyularak derin dondurucuya kaldırılabilir.

Humus Malzemeleri
Humus Nasıl Yapılır?

Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş olan nohutlar mutfak robotu içine alınarak iyice çekilir. Üzerine tahin, tuz, kimyon, limon suyu, sarımsak ve haşlanmış olan nohudun suyundan kıvamını ayarlayacak ölçüde koyulur. Derin bir servis tabağı içine alınan humusumuz artık hazır ve üzeri pul biber ile süslenerek afiyetle tüketilebilir.
" } ] }