{ "title": "Güveçte Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/guvecte-nohut.jpg", "date": "19.01.2024 01:49:36", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Güveçte nohut: Nohut Türk mutfağının olmazsa olmaz ve kış aylarının vazgeçilmez bir bakliyatıdır. Çoğu ev hanımlarının ne pişirsem düşüncesinden kurtaran nohudun oldukça fazla çeşit yemeği yapılmaktadır. Nohut yahnisi, etli nohut yemeği, güveç de nohut bunlardan sadece bir kaçıdır Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen bu bitkinin üretimi de oldukça zahmetlidir. Yurdumuzun kırsal kesimlerinde oldukça fazla üretilmektedir. Nohut bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Boyu 40 ile 50 cm uzamakta olan bu bitkinin tek bir dalında en az 20 30 gr sebzesi bulunmaktadır. Nohut tarlada olduğu yerde kuruduktan sonra yolunan bir bitkidir. Tazeyken de tüketilen bu bitkinin yüzeyi oldukça çoraktır. Eski zamanlarda çeşitli hayvanların arkasına takılan el yapımı ve insan gücü gerektiren döğenlerle yere serilen nohutlar ezilerek taneleri çıkartılırdı. Günümüzde ise çeşitli makinalar kullanılarak çır çır makinası, patoslar kullanılarak elde edilmektedir. Bin bir zahmetle üretilen nohut market reyonlarında farlı markalar adı altında kendisine yer bulmuştur. Market reyonlarından mutfaklarımıza gelen nohut sofralarımızın da baş tacıdır. Soba kültürünü hala devam ettiren köylerimizde kuzine sobaların sütünde mis gibi toprak kokusuyla güveçte nohut pişerken fırınında da nohut kavrulabilir. Şehirlerde ise güveçte nohut ve benzeri diğer yemekler genellikle mahalle aralarında bulunan pişirim taş fırınlara verilmektedir.