{ "title": "Düdüklüde Nohut Yemeği", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Duduklude-Nohut-Yemegi-56.jpg", "date": "19.01.2024 10:03:06", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Düdüklüde nohut yemeği, fazla yapılan yemekler arasında yer alır. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilir. Haftada bir tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Ayrıca çocukların beslenmesinde katkısı büyüktür. İçerdiği besin değeri bakımından vücut için gerekli proteinler nohuttan alınır. Ancak nohut yemeğinin pişirilmeden önce haşlanmadan bir gün önceden suda ısıtılması çok önemlidir. Böylece daha sağlıklı bir nohut yemeği yapmış oluruz. Doyurucu özelliği bakımından nohut yemeği hem misafirlere hem aile bireylerine yapılması gereken yemekler arasında yer alır.

Düdüklüde nohut yemeği için gerekli malzemeler
Düdüklüde nohut yemeği nasıl yapılır?

Düdüklüde nohut yemeği yapılmadan önce yatmadan gece nohutlar suya konulup bekletilir. Ertesi gün nohutların şişmesiyle süzgeç yardımı ile suyunun süzülmesi sağlanır. Diğer taraftan düdüklü tencerenin içerisinde sıvı yağ konur ve ocağın altı yakılır. Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak düdüklünün içerisine ilave yedirilir. İçerisine bir tutam tuz atılarak karıştırılıp, kavurma işlemine başlanır. Bir tarafta soğanlar kavrulurken diğer tarafta etler kuşbaşı küçük küçük doğranır. Soğanın rengi değişmeye başladığı zaman etler soğanın içerisine ilave edilerek iyice karıştırılır. Et ve soran iyice kavrulduktan sonra salça ilave edilir. Salçayla birlikte iyice kavurma işlemi gerçekleştirildikten sonra üzerine ıslatılan nohutları ilave edilir.

Nohutla birlikte kavurma işlemine devam edip üzerine karabiberi ilave edilerek karıştırdıktan sonra gerekli miktarda nohutların üzerine iki parmak geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra düdüklünün ağzını kapatıp yaklaşık olarak yarım saat pişmesini sağlanır. Yarım saat geçtikten sonra düdüklünün altını kapatıp içerisindeki havanın çıkması beklenir. Düdüklüye hemen müdahale edilmez. Çünkü düdüklüde hava olduğu zaman müdahale edilirse patlama meydana gelir. Buna dikkat edilmelidir. Düdüklünün havası geçtikten sonra açıp nohudun pişip pişmediği kontrol edilir. Pişmiş olsa bile yaklaşık olarak 10 dakika kısık ateşte düdüklünün ağzı açık bir şekilde pişmesi sağlanır. Bu şekilde nohut yemeğinin daha özlü olması sağlanır. Düdüklüde nohut yemeği servise hazırdır. Yanında pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }