{ "title": "Azkan Nohut", "image": "https://www.nohut.gen.tr/images/Azkan-Nohut-25.png", "date": "20.01.2024 13:01:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Azkan Nohut: Soğuk ve kurak iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan azkan nohut orta derecede dallanmış olan ve dik gelişen yemeklik bir nohut çeşididir. Üreticiler tarafından gelişim özellikleri ve veriminin yüksek olması bakımından oldukça sık tercih edilen bir türdür. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olması nedeniyle kuru bölgelerde kolaylıkla yetişebilen bir bitki olan bu nohut türünün bu kadar sık tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise kök çürüğüne ve ülker hastalığına karşı dayanıklı olması ve oldukça kolay olan biçerdöver ile hasat edilebilmesidir.

Azkan nohudu özellikleri nelerdir?

Bitki boyu yaklaşık 40-45 cm olan bu nohut türünün ilk bakla yüksekliği 12-20 cm'dir. Beyaz renkte çiçek açar ve bitkide 24-30 adet bakla sayısı bulunur. Bitkide bulunan bu baklaların içinde 1-2 tane bakla bulunur. 100 tane darlığı 35-45 gram aralığındadır. Açık bej renginde olan tanelerin protein oranı ise %23, %25 arasındadır. Dik saplı olan bu bitkinin az tüylü yaprakları vardır ve birleşik yaprak ve çiçek salkım formuna sahiptir.

Azkan nohut ekimi

Nohut tarımı yapılan her bölgede yetiştirilebilecek özelliğe sahip olan azkan nohut, mibzerle ekim yapılacak ise dekara atılacak olan tohum miktarı tohumun tanelerinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bu nohut çeşidi için ekim derinliğinin ekim mibzerle yapılacak ise 56 cm, ekim arası çapa makinesi ile yapılacak olan ot kontrolünden sonra 45 cm olması tavsiye edilir. Ot mücadelesi aynı zamanda kimyasal ilaçlarla da yapılabilir.

Azkan nohudu verim ve hasat

Azkan nohut çeşidini verimi toprak yapısına ve iklime göre değişiklik göstermektedir. Azkan nohudundan sulu tarımla, 380/da, kuru tarımda ise 131-190 kg/da oranında verim alınmaktadır. Bakla açılma özelliği olmayan azkan nohudun hasat süresi ise ortalama 100-105 gündür.

Azkan nohudu kalite özellikleri nelerdir?

Protein oranı %23,4- %25,3, şişme oranı, 0,48, elek analizi, ortalama 8.2-8.9 mm, pişme durumu, çok iyi, su alma kapasitesi 0,36-0,45 mm'dir.
" } ] }